Het "vergeten" eiland van Hawaï, waar de tijd 150 jaar geleden stil is blijven staan

Janine image
door Janine

17 Februari 2019

Het "vergeten" eiland van Hawaï, waar de tijd 150 jaar geleden stil is blijven staan
Advertisement

Waarschijnlijk heb je nooit gehoord van Niihau, "het verboden eiland" van de Hawaiiaanse archipel, dit kleine stuk land heeft deze bijnaam om een heel eenvoudige reden gekregen: gedurende bijna 150 jaar heeft het in volledig isolement van de rest van de wereld geleefd. Alles is gebleven zoals het was, want de tradities, cultuur en levensstijl zijn niet veranderd, ondanks de constante druk van de vooruitgang en de lokale politici die er niet in geslaagd zijn een belofte te verbreken die meer dan 100 jaar geleden is gedaan...

Advertisement
Christopher P. Becker/Wikimedia

Christopher P. Becker/Wikimedia

Op ongeveer 30 km van Kauai op Hawaï ligt een klein eiland dat bekend staat als Niihau of het "verboden eiland" van de archipel. Deze naam is te danken aan het feit dat dit land sinds ongeveer 150 jaar gesloten en geïsoleerd is, waardoor het eiland en de weinige inwoners de traditionele lokale cultuur hebben kunnen behouden tegenover het kolonialisme en de moderniteit die in plaats daarvan voet aan de grond kreeg op de rest van de archipel. Alles in stand houden en behouden is een doel dat de eigenaren van het eiland nog steeds zeer dierbaar is, allemaal dankzij een belofte die meer dan 100 jaar geleden werd gedaan.

Het begon allemaal in 1864 toen een rijke Schotse weduwe genaamd Elizabeth McHutchison Sinclair het eiland kocht van de toen Hawaïaanse koning Kameameha V. De vrouw en haar gezin verhuisden van Nieuw-Zeeland, waar ze een zeker fortuin hadden opgebouwd als boeren, met als doel een ranch op het eiland Niihau te creëren voor haar familie en de toekomstige dynastie. Toen de overeenkomst werd bereikt, deed de koning een speciaal verzoek aan de nieuwe eigenaresse van het eiland en vroeg haar de bevolking te helpen op de dag dat de Hawaiianen en Hawaï niet zo sterk zouden zijn als op dat moment.

Advertisement
Christopher P. Becker/wikipedia

Christopher P. Becker/wikipedia

Die woorden waren zo profetisch dat in 1893 de Hawaïaanse monarchie werd vervangen door de Amerikaanse regering, waardoor Hawaii in de loop der jaren de 50e staat in de VS werd. De belofte werd door de familie zeer serieus genomen en sindsdien heeft elke afstammeling ervoor gestreden om de lokale cultuur te behouden en te beschermen, door een "anti-bezoeker" beleid toe te passen die ook geldt voor vrienden en familie die op andere Hawaiiaanse eilanden wonen.

Niihau is dus in de tijd stil blijven staan, er zijn geen wegen, waterleidingen, winkels of auto's: de huidige afstammelingen zetten zich in om spullen te leveren van het vasteland terwijl de bewoners overleven dankzij het fokken, het vissen en de productie van sieraden gemaakt met koralen. Ondanks de isolatie leven de inwoners niet in een staat van achterstand: ze spreken Engels, komen en gaan van het nabijgelegen Kauai en kennen de moderne technologieën zo goed dat de school van het eiland wordt aangedreven door de energie van zonnepanelen.

Francis Sinclair/Wikipedia

Francis Sinclair/Wikipedia

Na de sluiting van de in 1864 gestichte Sinclair ranch was er niet veel werk meer over voor de verschillende inwoners die het eiland moesten verlaten om werk te zoeken: de ontvolking en druk van de Hawaïaanse politici leidden er in de afgelopen jaren toe dat de nazaten Sinclair kleine concessies voor het toerisme maakten. Dit zijn beperkte bezoeken voor het snorkelen en duiken in de buurt van het eiland, en elk contact met de lokale bevolking wordt zorgvuldig vermeden. We hopen dat dit kleine stukje van de wereld waar de tijd stil is blijven staan, de tradities, culturen en levensstijlen van dit prachtige eiland nog lang kan bewaren.

Advertisement