Menstruatiepijn is vergelijkbaar met een infarct, volgens een studie

Janine image
door Janine

19 Februari 2019

Menstruatiepijn is vergelijkbaar met een infarct, volgens een studie
Advertisement

Een van de kwesties waar nog steeds onjuiste informatie, vooroordelen en taboes over bestaan, heeft betrekking op de cyclus: hoewel het tegenwoordig veel gemakkelijker is om zichzelf goed te informeren, blijft dit onderwerp bijna uitsluitend verbannen tot een intieme discussie tussen vrouwen, alsof de oren van mannen niet sterk genoeg zijn om bepaalde werkelijkheden onder ogen te zien; of, erger nog, alsof het geen interessant onderwerp is.

Integendeel, menstruatie moet het voorwerp van publieke aandacht worden, aangezien het gaat om een maandelijkse malaise die de helft van de wereldbevolking treft; een pijn die soms zo intens is dat dagelijkse activiteiten eronder lijden.

Advertisement
rawpixel/unsplash

rawpixel/unsplash

Volgens een onderzoek uitgevoerd in 2016 door John Guillebaud, professor in reproductieve gezondheid aan de University College of London, is menstruatiepijn net zo pijnlijk als een hartaanval; ondanks dit en het feit dat dysmenorroe een op de vijf vrouwen treft, wordt het nog steeds niet erkend als een medisch noodgeval. In feite bevestigde hetzelfde onderzoek de afwezigheid van diepgaande analyses en van aandacht voor het probleem dat wordt gevormd door menstruatiepijn, dat als een eenvoudig ongemak wordt onderschat en dat substantieel wordt behandeld met lichte pijnstillers - ibuprofen of paracetamol. Dit benadrukt het vooroordeel dat een aandoening die alle vrouwen gemeen hebben, niet al te veel aandacht verdient, omdat het draaglijk, licht en vooral voorbijgaand is.

Echter, deze slechte afweging van dit ongemak leidt soms tot het voorkomen van meer ernstige problemen, zoals endometriose, waarvan wordt geschat dat deze met een gemiddelde vertraging van zeven jaar vanaf het begin van de symptomen wordt gediagnosticeerd.

Advertisement
 Sydney Sims/unsplash

Sydney Sims/unsplash

Uit de enquête van een Britse parlementaire groep over de gezondheid van vrouwen bleek dat 40% van de 2.600 vrouwen met endometriose zei dat ze minstens 10 keer waren onderzocht voordat de ziekte werd vastgesteld.

Deze vertraging beïnvloedt de consequente manier om deze ziekte, die één op de tien vrouwen in de wereld treft, aan te pakken en op te lossen, en omvat ernstige pijn, bloedingen, lage bloeddruk en braken - een symptomatologie die vergelijkbaar is met een arbeidsongeschiktheid.

Het is daarom noodzakelijk om aandacht te vragen voor deze pathologie en in het algemeen voor het thema menstruatie, om het de juiste aandacht te geven, en om meer specifieke behandelingen te identificeren, allemaal met het oog op de bescherming van de gezondheid van vrouwen.

Advertisement