Ze heeft hevige jeuk en rode vlekken op haar buik tijdens de zwangerschap: ze is allergisch voor haar eigen kind

Janine image
door Janine

21 Augustus 2022

Ze heeft hevige jeuk en rode vlekken op haar buik tijdens de zwangerschap: ze is allergisch voor haar eigen kind
Advertisement

De zwangerschap is ongetwijfeld een van de meest intense en gelukkige periodes in het leven van een vrouw, ook al zijn de negen maanden niet zonder enige zorg: het idee van een bevalling, de gedachte dat er iets mis kan gaan, misselijkheid en verschillende kwalen kunnen deze ervaring verstoren, waarbij echter de emotie alles overwint. Althans in de meest gelukkige gevallen: sommige toekomstige moeders hebben daarentegen te maken met meer gecompliceerde omstandigheden, zoals de dertigjarige Britse vrouw waar we het in dit artikel over hebben.

via Daily Mail

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Fiona Hooker was in haar zevende maand van de zwangerschap toen ze besefte dat er iets mis was. In de eenendertigste week had ze zelfs nog geen bijzonder ongemak ervaren en geloofde ze dat ze zonder problemen kon bevallen. In plaats daarvan werd de 32-jarige vrouw, al moeder van een meisje, op een ochtend wakker met een hevige jeuk ter hoogte van haar maag. Toen ze haar huid controleerde, zag ze wat rode, gezwollen plekken. In eerste instantie was ze niet ongerust, maar toen ze merkte dat de jeuk steeds heviger werd, begon ze zich zorgen te maken en nam contact op met een dermatoloog.

De dokter stelde haar echter gerust en legde uit dat het heel gewoon is dat het lichaam vreemde reacties vertoont tegen het einde van de zwangerschap. Fiona kreeg echter steeds meer last en, niet volledig vertrouwend op de woorden van de dermatoloog, besloot ze de volgende maand naar de eerste hulp te gaan. Maar ook deze keer vertelden de artsen haar dat de reden voor deze verschijnselen te wijten was aan het einde van de zwangerschap en de stress die hierdoor werd veroorzaakt, waarbij ze corticosteroïden voorschreven die echter niet werkten.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Ondanks alles werd Barney een paar weken later zonder complicaties geboren. De baby was in uitstekende gezondheid, in tegenstelling tot Hooker, die niet ten volle kon genieten van het nieuwe moederschap vanwege de steeds ernstiger wordende rode vlekken: na verloop van tijd werden het echte blaren.

De artsen onderwierpen haar vervolgens opnieuw aan enkele tests en het resultaat was verontrustend: Fiona bleek te lijden aan pemphigoid gestationis, dat wil zeggen dat ze allergisch was voor haar eigen kind. Het is een zeldzame auto-immuunziekte, die één op de 20.000-50.000 zwangere vrouwen treft en wordt veroorzaakt door een gen in het DNA van de baby, dat een allergische reactie veroorzaakt en ervoor zorgt dat het immuunsysteem van de moeder de opperhuid aanvalt.

Geen van de artsen realiseerde zich dit totdat de situatie escaleerde. Heb je ooit van deze ziekte gehoord?

Advertisement