Zweden neemt binnenkort afscheid van contant geld om alleen elektronische betalingen aan te nemen

Janine image
door Janine

04 Maart 2019

Zweden neemt binnenkort afscheid van contant geld om alleen elektronische betalingen aan te nemen
Advertisement

Zweden, een van de technologisch meest geavanceerde landen ter wereld en met de hoogste niveaus van welzijn, staat op het punt een nieuw record te bereiken: het is namelijk het eerste land dat afscheid neemt van contant geld.

Het historische moment is gepland voor maart 2023: vanaf deze datum worden de contanten niet langer geaccepteerd en de enige betaalmethode is via de digitale valuta, de e-Krona, die in 2021 wordt geïntroduceerd.

Een ander financieel record voor de natie die voor het eerst de bankbiljetten introduceerde in 1663.

Advertisement
pixabay

pixabay

Terwijl n de landen van Zuid-Europa contant geld een vrij gebruikelijke vorm van betaling blijft, en op sommige plaatsen zelfs alleen met contant geld betaald kan worden, gebeurt precies het tegenovergestelde in Noord-Europa - en Zweden is het embleem. Het is in Zweden niet alleen moeilijk om een vestiging te vinden die contant geld accepteert, maar 80% van alle transacties verloopt elektronisch, via de credit card of via de mobiele applicatie Swish.

Dit is een applicatie die in 2012 is ontstaan uit een samenwerking tussen de zes grootste Zweedse banken en bestaat uit een instant mobiel betalingsplatform om klanten te helpen bij het eenvoudiger elektronisch betalen. Zowel financiële instellingen als de overheid moedigen burgers aan over te stappen naar de digitale economie, met als gevolg dat vandaag de dag Swish door de helft van de Zweedse bevolking wordt gebruikt.

Advertisement
Sharon Hahn Darlin/wikimedia

Sharon Hahn Darlin/wikimedia

Zelfs kinderen ouder dan zeven jaar kunnen - uiteraard met toestemming van de ouders - een betaalkaart krijgen: op deze manier zullen ze onmiddellijk wennen aan dit nieuwe betalingssysteem. Moeilijker lijkt het echter te zijn voor toeristen, die moeite hebben met het vinden van contant geld: toch zijn deze niet langer echt noodzakelijk, zelfs nu al.

Meer dan 99% van de verkopers accepteert elektronische kaarten; zelfs op de meest karakteristieke markten hebben alle leveranciers een chip-and-PIN mobiele betaalkaartlezer of gebruiken Swish - en dat niet alleen. Sinds enkele jaren is het openbaar vervoer in Stockholm gestopt met het accepteren van contant geld: kaartjes worden vooraf betaald via een mobiele applicatie, gekocht met een credit card bij de chauffeur of bij een automaat.

pexels

pexels

De redenen voor deze digitale omschakeling zijn talrijk en volledig begrijpelijk: transacties veiliger maken, illegale handel en belastingontduiking bestrijden. De afgelopen jaren zijn bankovervallen aanzienlijk afgenomen, omdat de hoeveelheid contanten bij banken is afgenomen; dezelfde directeuren en bankmedewerkers voelen zich zodoende veel veiliger.

Voorlopig hoeven we alleen maar te wachten om de concrete effecten van dit afscheid op contant geld vanaf 2023 te kunnen zien; maar in de tussentijd kunnen we het alleen maar eens worden over de redenen voor een dergelijke belangrijke stap, die op een dag alle landen zou kunnen treffen.

Advertisement