In Polen is er een bos met kromme bomen: de oorsprong ervan blijft een mysterie

Janine image
door Janine

20 Maart 2019

In Polen is er een bos met kromme bomen: de oorsprong ervan blijft een mysterie
Advertisement

De natuur toont ons min of meer verklaarbare verschijnselen, andere keren is het mysterie zo groot dat zelfs als er een rationele verklaring is, we graag denken dat de dingen anders zijn.

Dit is het geval van het "kromme bos", een naaldbos in Polen, gekenmerkt door het feit dat de bomen in een bepaald gebied allemaal op dezelfde manier zijn gebogen. Velen hebben veronderstellingen naar voren gebracht om het fenomeen uit te leggen, maar wanneer de mist tussen de boomstammen neerdaalt, neemt de verbeelding het om welke reden dan ook over.

via boredpanda.com

Rzuwig/Wikimedia

Rzuwig/Wikimedia

Caspar David Friedrich heeft prachtige schilderijen van bossen nagelaten die we betoverend zouden kunnen noemen; sommige zijn bedekt met sneeuw, andere zijn geschilderd in de kleuren van de lente. Hoe verschillend ze ook zijn, deze foto's laten ons verrassen door de emotie die ze ons overbrengen. Het is misschien geïnspireerd door het werk van Friedrich dat Kilian Schönberger (niet toevallig ook Duits) door Europa begon te reizen op zoek naar de bossen om ze te vereeuwigen.

Advertisement

De foto's van Schönberger zijn net zo treffend als de schilderijen van Friedrich. Maar er is er één die de aandacht van diegenen die de website van de Duitse fotograaf bezoeken het meest trekt. Het is een bos - een gebied van meer dan 1,7 hectare - dat zich in Polen bevindt, in de regio genaamd Pomeriana. De lokale bevolking noemt het Krzywy Las, wat kan worden vertaald als "bos van kromme bomen". In feite bestaat zijn eigenaardigheid erin dat het wordt gevormd door bomen waarvan de stammen aan de basis een zeer vreemde gebogen lijn en zeer scherpe hoeken hebben voordat ze de grond ingaan.

pixabay

pixabay

Niemand weet wat de reden is voor de vreemde vorm van de stammen. Volgens de mondelinge traditie van de regio hebben de bomen - die in de jaren dertig door het leger van het Derde Rijk werden geplant - die vorm gekregen door het gebruik van speciale technieken. De reden voor deze vorm werd ook naar voren gebracht door de fotograaf zelf, die beweert dat de Duitsers de stammen van dat bos hebben gebruikt om schepen, schommelstoelen en andere gebogen voorwerpen te bouwen.

Andere bizarre theorieën hebben het over atmosferische omstandigheden, die de stammen van planten, of mysterieuze schepsels en duistere krachten die van de plaats hun thuis zouden hebben gemaakt, zouden verzwaren.

Er bestaan verschillende theorieën over, maar nog niemand is er in geslaagd de oorzaak te achterhalen die heeft geleid tot de ontwikkeling van dit zeer specifieke bos. Maar over één ding is Schönberger overtuigd: het was de moeite waard om 700 kilometer in de nacht te rijden omdat "dit bos in Polen uniek is".

Ph: Kilian Schönberger - Instagram

Advertisement