8 planten die superkrachten hebben

Janine image
door Janine

29 Maart 2019

8 planten die superkrachten hebben
Advertisement

We zijn gewend om enthousiast te worden in de bioscoop en op televisie wanneer een held met buitengewone krachten de inwoners van een stad van een dreigend onheil redt; stripverhalen gemaakt om ons te laten dromen, maar zelfs in de natuur zijn er wezens met onverwachte krachten.

Sommige van de hieronder aanwezige planten die zich op sommige bevoorrechte omgevingen van de aarde bevinden zouden de superkrachten van Superman, Spider-Man en de beste helden van Amerikaanse strips jaloers maken.

Advertisement

De reuzenaronskelk

Advertisement
Erin Stavola/imgur

Erin Stavola/imgur

De reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) werd ontdekt in de bossen van Sumatra en is tegenwoordig aanwezig in vele botanische tuinen over de hele wereld. De bloemen kunnen wel tot 3 meter hoog worden, waardoor de reuzenaronskelk een van de hoogste planten in de natuur is. Zijn superkracht? Het stoot een misselijkmakende geur uit en kan mensen om hem heen ziek maken!

Zandkokerboom

De Hura crepitans (of zandkokerboom) komt oorspronkelijk uit de regio's van Noord- en Zuid-Amerika. De stam heeft enkele stekels die door de plant worden gebruikt als zelfverdediging, terwijl de vruchten de vorm hebben die doet denken aan kleine pompoenen. De superkracht van de hura? De bloemen verdrijven hun fruit met een echte explosie die de zaden zelfs 14 meter verder kan gooien!

Raflessia

Advertisement

De Raflessia (Raflessia arnoldii) heeft zijn specifieke oorsprong in de bossen van Indonesië, maar is nu te vinden in veel botanische tuinen over de hele wereld. De botanische wetenschap stelt dat raflessia de grootste plant ter wereld is met een diameter van ongeveer een meter. Het belangrijkste kenmerk is dat het een parasiet is en geen wortels of bladeren heeft. Zijn superkracht? Het verspreidt een onaangename geur die lijkt op die van rottend vlees en groeit op de wortels van waardplanten.

Kruidje-roer-mij-niet

Het kruidje-roer-mij-niet (mimosa pudica) is afkomstig uit de regio's Midden- en Zuid-Amerika, maar is ook te vinden in andere warme streken van de planeet. Iedereen die deze plant heeft aangeraakt, weet dat het deze naam om een specifieke reden heeft. Zijn buitengewone superkracht? Bij het aanraken buigen de bladeren en sluiten ze, en een paar minuten later openen ze opnieuw!

Advertisement

Fluitende doornboom

De Fluitende doornboom (Vachellia drepanolobium), afkomstig van het Afrikaanse continent, heeft de verrassende superkracht om te fluiten om dieren in de buurt af te weren. De emissie van geluid komt van de bolvormige basis van zijn doornen; deze bollen onderhouden echter een vriendschappelijke relatie met mieren; deze laatste maken in feite gaten in de lege bollen om ze als nieuwe huizen te gebruiken!

Victoria amazonica

Advertisement

De Victoria (Victoria amazonica) is een plant die ontstaan is in de gebieden die behoren tot Bolivia maar kan worden gevonden in andere botanische tuinen over de hele wereld. Door zijn superkracht kan de plant zijn ronde bladeren openen, die een indrukwekkende diameter van ongeveer 250 centimeter hebben, om te drijven en om aanzienlijke gewichten op het oppervlak te dragen!

Bekerplant

De Bekerplant (Nepenthes) is een plant die is ontstaan en groeit in de gebieden van Madagascar, Australië en Zuidoost-Azië. De bijzondere kracht van de plant is indrukwekkend: dankzij de kelkvormige bladeren vangt de bekerplant zijn prooien, vooral insecten, en dompelt ze onder in een vloeistof die hen verdrinkt, waardoor de plant ze met extreem gemak kan verteren!

Advertisement

Eucalyptus

De Eucalyptus is een robuuste boom die zijn oorsprong vindt in Australië, maar veelvuldig wordt geplant in veel delen van de Verenigde Staten. Zijn eigenaardigheid ligt in het vermogen om weerstand te bieden aan vuur dankzij de bladeren die een enorme hoeveelheid brandstof kunnen produceren, maar daar houdt het niet mee op. De eucalyptus weerstaat de aanval van vuur, en deze laatste zet de productie aan van nieuwe zaden in de stam van de plant, die vervolgens de onderliggende grond bevruchten.

Ongelooflijke krachten die niet uit de fantasierijke stripwereld komen maar die een buitengewoon geschenk zijn van Moeder Natuur om je sprakeloos te laten!

Advertisement