8 manieren waarop landen in de wereld proberen vervuiling te bestrijden ... met vindingrijkheid en creativiteit

Janine image
door Janine

10 April 2019

8 manieren waarop landen in de wereld proberen vervuiling te bestrijden ... met vindingrijkheid en creativiteit
Advertisement

Uitgaande van kleine gebaren is het mogelijk om gewoontes te veranderen en daarom belangrijke stappen te ondernemen om onze planeet te redden. Iedereen kan bijdragen, aandacht besteden aan verspilling en slechte gewoonten veranderen. Het is niet zo moeilijk, het is genoeg om jezelf constant aan te passen en goede wil te tonen.

Veel landen zijn in actie gekomen om het milieu te helpen, projecten en ecologische acties te promoten en het nuttige doel met plezier te combineren: hier zijn acht merkwaardige manieren waarop ze in het buitenland de vervuiling proberen tegen te gaan.

Advertisement

Winkels zonder verpakkingen

Winkels zonder verpakkingen

gimmeurcookie1 / reddit

Als je iets in deze winkels wilt kopen, moet je lege bakjes meenemen. Dankzij dit initiatief is het mogelijk om ophoping van verpakkingen te voorkomen en afval te verminderen. Het aantal winkels van dit type neemt wereldwijd toe, waar klanten herbruikbare bakjes mee naar huis nemen waarin ze gekochte producten kunnen doen.

 

De voordelen van deze innovatieve manier van winkelen zijn opmerkelijk. Naast het verminderen van de hoeveelheid afval, heb je de neiging om de juiste hoeveelheid producten te kopen en heb je ook de mogelijkheid om kosten te besparen.

Advertisement

Beloningen voor plastic flessen

Beloningen voor plastic flessen

Vacation Mode by Jose Falcon/Flickr

Om burgers aan te moedigen om te recyclen, bieden steeds meer supermarkten, winkels en ketens de mogelijkheid om een beloning te ontvangen door lege plastic flessen of aluminium blikjes in speciale machines te stoppen. Plastic flessen recyclen voor geld is een idee dat zich in verschillende landen afspeelt. Aan de ene kant om de bevolking bewust te maken, aan de andere kant om het aan te moedigen met contante bonussen, wat een goede oplossing kan zijn.

Oude mascara is nuttig voor kuikentjes

Hier is een manier om een nieuw leven aan een voorwerp te geven dat onbruikbaar lijkt. Wanneer de mascara op is, kun je, in plaats van het penseel weg te gooien, het schoonmaken en naar "The new Arc Rescue Centre" in Schotland sturen. In dit centrum gebruiken medewerkers applicators om kleine gevederde wezens (kuikens en jonge eendjes) te wassen en mijten en vlooien uit hun vacht te verwijderen.

 

 

Vochtige doekjes

Vochtige doekjes

rawpixel

Vochtige doekjes kunnen niet in het toilet worden gegooid, zoals je weet. Maar niet iedereen volgt deze regel of soms wordt het vergeten. Maar er is iets nieuws wat betreft dit probleem: het Britse bedrijf Natracare heeft volledig organische stoffen ontworpen die zonder risico in het kunnen worden gegooid.

Een krant die geplant kan worden

Een krant die geplant kan worden

Yoshinaka Ono/Facebook

Papierafval is een dagelijks probleem, hoewel elektronische apparaten in toenemende mate voor informatie worden gebruikt. Dankzij het idee van Yoshinaka Ono is het mogelijk om zaden te verkrijgen van een eenvoudige krant. De Japanse ontwerpster heeft een bijzonder 100% biologisch afbreekbaar papier uitgevonden dat zaden bevat waardoor de krant in de grond kan worden “geplant". Het initiatief werd overgenomen door The Mainichi Newspaper, een Japanse krant.

Advertisement

Bestek gemaakt met avocadozaden

Bestek gemaakt met avocadozaden

reddit

Het Mexicaanse bedrijf Biofase produceert vorken, messen, lepels en rietjes van avocadozaden. Een idee dat goed is voor het milieu en waarmee je op een ecologische manier een maaltijd kunt eten, waarbij je wegwerp plastic voorwerpen vermijdt. Dit bioplastic wordt namelijk in korte tijd afgebroken en veroorzaakt geen opeenhopingen van afvalmateriaal.

Verzameling van doppen voor nuttige doeleinden

Het idee om plastic doppen te verzamelen heeft een geschiedenis. Een 7-jarig meisje dat niet geopereerd kon worden vanwege armoede, werd geholpen door de bevolking die de 200 plastic doppen verzamelde die nodig waren om zich te verzekeren van de operatie. Tot op heden wordt deze praktijk nog steeds toegepast en biedt praktische hulp op verschillende gebieden.

Advertisement

Een Canadees programma, CUPPY genaamd, stelt je in staat om de hoeveelheid verspilling van wegwerp koffiekopjes te verminderen en biedt onbeperkte toegang tot recyclebare bekers voor een bedrag van $5 per jaar. Het mechanisme is heel eenvoudig: betaal het bedrag om aan het programma deel te nemen, plaats een bestelling in een bar en neem het kopje mee. Na de koffie te hebben gedronken, moet men naar een winkel gaan die meedoet aan het initiatief om de gebruikte beker terug te brengen.

Advertisement