De gevel van deze kerk in Napels verbergt een eeuwenoud geheim: dat onthult een studie

Janine image
door Janine

01 Mei 2019

De gevel van deze kerk in Napels verbergt een eeuwenoud geheim: dat onthult een studie
Advertisement

Napels, hoofdstad van de regio Campanië, is een van de meest onbetaalbare Italiaanse schatten, zo vol kunst en ongelooflijke uitzichten dat een bezoek aan de bakermat van de pizza een van de activiteiten is die je minstens één keer in je leven moet doen. Napels, met zijn talloze oude kerken, is ook rijk aan geheimen die verborgen zijn in de architectuur en die door de eeuwen heen fascinerende vermoedens hebben gewekt. Dit is het geval van de gevel van de kerk van de Gesù Nuovo.

via La Voce di Napoli

Advertisement
Facebook

Facebook

De kerk van de Gesù Nuovo werd gecreëerd op de fundamenten van het vorige aristocratische paleis van de Sanseverino, aan het einde van de zestiende eeuw en werd gemaakt met de techniek van de ”diamanten punt" waar de stenen blokken bovenop elkaar liggen zodat het effect op de aanblik van massieve punten uit de imposante gevel komen, naar de wil van de Jezuïeten, welke ook de renovatie van de gevel wilden, precies welke, volgens een onderzoek dat de kunsthistoricus Vincenzo De Pasquale sinds 2005 heeft verricht, enkele onvermoede geheimen verbergt.

Advertisement
Facebook

Facebook

De kunsthistoricus merkte, samen met zijn collega Salvatore Onorato, dat veel van de diamant-puntige stenen blokken die de gevel van de Gesù Nuovo in Napels vormden gekenmerkt werden door enkele inkepingen, die in het verleden en in het algemeen in de geschiedenis van de kunst worden aangegeven als het teken van de oorsprong van elk blok. Vincenzo De Pasquale ontdekt echter dat er een aantal theorieën bestaan volgens welke de inkepingen esoterische en verborgen alchemistische betekenissen met zich meedroegen.

Na het zorgvuldig in kaart brengen van alle stenen blokken op de gevel, ontdekten De Pasquale en Onorato dat de inkepingen niets meer waren dan overeenkomsten met sommige letters van het Aramese alfabet!

Facebook

Facebook

De Aramese taal, die meer dan drieduizend jaar geleden vloeiend in het Palestina sinds de tijd van Jezus werd gesproken, bestond uit 22 letters van verschillende spelling, maar op de gevel van de Gesù Nuovo van Napels waren slechts zeven van deze zeer oude symbolen. En hier wordt de meest verrassende ontdekking onthuld aan de twee kunsthistorici: de zeven letters van het Aramese alfabet komen overeen met de muzieknoten, en de hele gevel is een enorme muziekpartituur die de familie Sanseverino in de 16e eeuw in code heeft achtergelaten, voor de aankomst, en de structurele omwentelingen, van de Jezuïeten.

Vandaag wordt de gereconstrueerde partituur “partitura Enigma” genoemd, momenteel uitgevoerd met het orgel dat een muzikaal instrument is dat erin slaagt de schoonheid van de tonen en het enorme mysterie dat eeuwen achter de beroemde gevel verborgen was te herstellen van de rijke kerk van Napels.

Heb je ooit de prachtige Jezuïetenkerk in de hoofdstad van Campanië bezocht? Kende je de verborgen geschiedenis achter de prachtige gevel?

Advertisement