Een echtpaar plant 2 miljoen bomen in 20 jaar, waardoor een heel bos tot leven komt

Janine image
door Janine

26 April 2019

Een echtpaar plant 2 miljoen bomen in 20 jaar, waardoor een heel bos tot leven komt
Advertisement

Wat er gebeurt met de flora en fauna van onze planeet is alarmerend; de gevolgen van milieuvervuiling en het gebruik van broeikasgassen leiden tot een progressieve verwoestijning van enkele van de groenste gebieden van onze aarde; wist je dat volgens een schatting van de FAO sinds 1990 meer dan 129 miljoen hectare bos verloren is gegaan, dat gelijk staat aan de omvang van Zuid-Afrika?

Maar er zijn mensen die op dit verontrustende nieuws reageren met vasthoudendheid, originaliteit en hoop op een groenere en betere toekomst.

via Captain Planet

Advertisement
AmazingPornConsumer/Imgur

AmazingPornConsumer/Imgur

De bekende Braziliaanse fotograaf Sebastian Salgado en zijn vrouw Lelia Deluiz Wanik Salgado hebben besloten om te investeren in de herbebossing van een van de groene gebieden die het paar het meest dierbaar zijn, met voorbeeldige en ongelooflijke resultaten. In de jaren negentig keerde het echtpaar Salgado, uitgeput uit een door een burgeroorlog vernietigd Ruanda, terug naar hun oorspronkelijke huis in Brazilië, gelegen in een weelderig regenwoud, om  een treurige ontdekking te doen: de zeer rijke fauna was langzamerhand verdwenen en had ruimte gelaten aan volledig steriele gebieden: slechts 0,5% van het land was bedekt met bomen.

Advertisement
Sebastiao Salgado/Facebook

Sebastiao Salgado/Facebook

Door het besluit van zijn vrouw kreeg Sebastian echter weer hoop: proberen nieuwe struiken te planten in het gebied van het reeds bestaande regenwoud, en het was alleen dankzij Lelia's intuïtie dat beetje bij beetje een groot deel van de dierenfauna die het groene gebied bevolkte opnieuw terug keerde, van insecten tot vogels, tot de vissen in beekjes.

Sebastiao Salgado/Facebook

Sebastiao Salgado/Facebook

In 2001 creëerde het koppel Salgado de stichting Instituto Terra, die sinds haar activiteit meer dan 2 miljoen inheemse bomen in het land heeft geplant, en ongeveer 172 vogelsoorten, 33 soorten zoogdieren, 293 soorten planten, 15 soorten reptielen en 15 soorten amfibieën heeft teruggebracht: een heel ecosysteem gereconstrueerd vanuit niets!

Een echtpaar plant 2 miljoen bomen in 20 jaar, waardoor een heel bos tot leven komt - 4

Nu, in die hoek van de wereld, die de internationaal vermaarde fotograaf en zijn vrouw dierbaar is, is de oorspronkelijke fauna teruggekeerd en waar voorheen een dodelijke stilte heerste, hoor je nu het gezang van vogels en zoemende insecten rond de bomen.

Een echtpaar plant 2 miljoen bomen in 20 jaar, waardoor een heel bos tot leven komt - 5
Advertisement
Een echtpaar plant 2 miljoen bomen in 20 jaar, waardoor een heel bos tot leven komt - 6

Een model, dat van het echtpaar Salgado en de door hen opgerichte organisatie, die in de jaren na hun actie miljoenen mensen over de hele wereld inspireerde, en daarmee het bewijs leveren dat met de juiste houding niets onmogelijk is om onze kostbare planeet Aarde te redden. Je moet gewoon van haar houden.

Source: 

Advertisement