Het is het beeldhouwwerk van een van de grootste vogels ter wereld: na 10 jaar werk is het hier eindelijk in al zijn pracht

Janine image
door Janine

03 Mei 2019

Het is het beeldhouwwerk van een van de grootste vogels ter wereld: na 10 jaar werk is het hier eindelijk in al zijn pracht
Advertisement

India is een magisch land dat je minstens één keer in je leven moet bezoeken: dankzij zijn geschiedenis, cultuur, keuken, parfums en historische monumenten, is er niemand die er niet door is gefascineerd nadat hij het heeft bezocht. Een paar jaar geleden, in de staat Kerala in het zuidwesten van het land, opende het Jataya Earth's Centre, een avonturenpark dat al snel een toeristische bestemming werd en over de hele wereld beroemd werd.

De reden voor dit succes is heel eenvoudig: het enorme beeldhouwwerk dat het goddelijke schepsel Jataya voorstelt van 60 meter hoog, waarvoor meer dan 10 jaar werk is verricht.

Advertisement
Kumar.kisalaya/Wikimedia

Kumar.kisalaya/Wikimedia

Na 10 jaar hard werken slaagde de Indiase kunstenaar alsook regisseur Rajiv Anchal er in om een uniek referentiepunt voor toeristen in de wereld in te luiden. Vlakbij Kerala zijn namelijk de deuren geopend van het "Jataya Earth's Centre", dat in korte tijd een van de meest bezochte plaatsen in heel India is geworden.

Advertisement
Team Jatayu/Tripadvisor

Team Jatayu/Tripadvisor

Het standbeeld van een gigantische adelaar genaamd Jataya die verslagen wordt na de strijd tegen Ravana werd opgericht ter ere van het hindoe-epos "Ramayana". Dit klassieke en oude verhaal geschreven in het Sanskriet vertelt over de strijd van de verbannen kroonprins Rama tegen de Koning van de Demonen Ravana om prinses Sita te redden. Dit verhaal is bekend bij iedereen in India, maar dankzij dit beeldhouwwerk kan men zeggen dat een klein gedeelte van het gedicht tot leven is gekomen!

Team Jatayu/Tripadvisor

Team Jatayu/Tripadvisor

Met zijn meer dan 70 meter hoogte is het momenteel het grootste standbeeld van een vogel ter wereld; op de site zijn er natuurlijk veel andere attracties en activiteiten. Het is mogelijk om musea te bezoeken, te rotsklimmen en er is ook een Ayurvedisch resort, de traditionele Indiase geneeskunde die al sinds de oudheid wordt gebruikt.

Team Jatayu/Tripadvisor

Team Jatayu/Tripadvisor

Het complex stijgt uit boven de enorme rotsmassa genaamd Jatayupara die meer dan 300 meter hoog is, waar volgens de legende de vleugels van het goddelijke dier Jataya neervielen nadat hij verslagen was door Ravana in een uitputtende strijd.

Advertisement

Het idee van het project is van de kunstenaar en regisseur Rajiv Anchal, die hij tijdens zijn jaren als student kreeg aan het Fine Arts College aan het begin van de jaren ’80, toen hij een model van constructie voorstelde aan het ministerie van Toerisme. Hoewel ze aangenaam verrast en onder de indruk waren geweest, werd het idee tijdelijk verworpen.

Ondanks het belang dat de Ramayana heeft in de Hindoe-religie, wil dit beeldhouwwerk geen religieuze referentie zijn voor de gelovigen. De intentie van Rajiv Anchal is om de adelaar Jatuya te vertegenwoordigen die tot de dood vecht om de eer van een vrouw te behouden. Een zeer belangrijke boodschap die de beeldhouwer wilde verspreiden naar mensen van alle religies en culturen die hebben deelgenomen aan de realisatie en die dit belangrijke monument zullen bezoeken.

Advertisement