Het waardevolle advies van Maria Montessori om kinderen op een natuurlijke manier dichter bij het lezen te brengen

Janine image
door Janine

04 Juni 2019

Het waardevolle advies van Maria Montessori om kinderen op een natuurlijke manier dichter bij het lezen te brengen
Advertisement

Sensorische, cognitieve en emotionele ontwikkeling. Zo kunnen we kort de voordelen samenvatten die, volgens de pedagogische Montessori-methode, het lezen bij kinderen met zich meebrengt.

Boeken zijn echte hulpmiddelen voor de groei, fundamentele voorwerpen in de ontwikkelingsprocessen van kinderen. Sterker nog, het is een onmisbare plicht van opvoeders, of het nu leraren of ouders zijn, om ze op een georganiseerde, geleidelijke en passende manier te leren lezen, afhankelijk van de leeftijd.

Volgens verschillende studies, worden bij het voorlezen al veel voordelen getrokken. Door te luisteren naar een volwassene die leest, is het kind niet alleen betrokken bij het luisteren, maar kan het ook communiceren met de lezer en zijn andere leeftijdsgenoten die hem omringen.

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

Tactiele boeken, met felle kleuren, van stof of zachte materialen waar in kan worden gebeten, zijn speciaal ontworpen om behendigheid, zicht en smaak te ontwikkelen. Zeer belangrijke processen volgens de Montessori-methode, heel vaak gebaseerd op directe ervaring als een vorm van groei.

Naarmate de maanden verstrijken, zal interactie met boeken en het luisteren naar iemand die leest, een nuttige activiteit zijn voor het coördineren (het omslaan van de pagina's), het concentreren, begrijpen en ontwikkelen van de taal van de kleintjes.

Om nog maar te zwijgen van de emotionele betrokkenheid die een verhaal kan oproepen. Als een ouder of opvoeder een kind kan vermaken of emotioneren met de verhalen die hij of zij leest, zal lezen in de toekomst worden beschouwd als een interessant en stimulerend moment.

Advertisement
i410hlr/Pixabay

i410hlr/Pixabay

Voor ouders is het een heel belangrijke stap om een moment voor jezelf met de kinderen uit te trekken om een verhaal te lezen, misschien voordat ze gaan slapen of als je op reis bent. Het kind zal de toegewijde aandacht kunnen waarderen, vooral als hij niet gedwongen wordt als hij weinig belangstelling toont.

En het zal precies zijn wanneer kinderen op een leeftijd komen dat ze kunnen lezen, dat ze zullen beginnen de vruchten te plukken van de lessen van Montessori om deze fundamentele activiteit te starten.

Op dat moment, door middel van verschillende spellen en leuke en tegelijkertijd nuttige oefeningen, wordt het tijd om het kind te helpen om te relateren dat wat hij leest met zijn omgeving.

Maxpixel.net

Maxpixel.net

Personages en woorden aan voorwerpen, of volledige zinnen koppelen aan acties die moeten worden uitgevoerd: zo worden de verbazing en de nieuwsgierigheid van de nieuwe ervaring instrumenten van groei.

Volgens de leer van Montessori is het echter altijd handig om te onthouden om deze processen niet te versnellen. Als je erop staat dat alles correct en snel wordt gelezen, kan het tegenovergestelde effect worden bereikt en kan de nieuwsgierigheid worden gedoofd, een belangrijk element van de ontwikkeling van het kind.

Advertisement