De typische gewoonten van occulte depressie: hoe herken je ze en hoe kun je degenen die eraan lijden helpen

Janine image
door Janine

19 Mei 2019

De typische gewoonten van occulte depressie: hoe herken je ze en hoe kun je degenen die eraan lijden helpen
Advertisement

Kan iemand depressief zijn, maar tegelijkertijd opgewekt en joviaal? Helaas wel, als we last hebben van occulte depressie. Van buitenaf is het natuurlijk minder evident, maar het is een pathologie die net zo ernstig is als de "normale" depressie. In sommige gevallen kan het zelfs tot ergere gevolgen leiden.

Degenen die te maken hebben gehad met depressieve mensen weten dat er specifieke gewoonten en kenmerken zijn die hen onderscheiden. Voor hen is het moeilijk om vertrouwen en hoop te vinden, net zoals het bijna onmogelijk is om dingen met optimisme te bekijken.

Advertisement
johnhain/Pixabay

johnhain/Pixabay

Maar wat als iemand positieve gevoelens vertoont die eigenlijk depressief en verdrietig is? In dit geval is het nodig om de symptomen van deze verhulling te herkennen voordat het te laat is.

Extraverte en opgewekte mensen hebben, als ze door een depressie worden getroffen, meer tijd nodig dan introverte mensen om hun moeilijkheden te overwinnen. Omdat ze de neiging hebben om een positieve benadering van het leven te hebben, zullen ze niet weten hoe ze moeten omgaan met grote teleurstellingen en chronische droefheid.

Advertisement
pics_pd/Pixnio

pics_pd/Pixnio

Degene die een latente depressie heeft, schaamt zich daarom vaak om een verandering te laten zien. Als hij een persoon is die wordt gekenmerkt door voortdurende vreugde, zal hij in feite bang zijn om niet geaccepteerd te worden in zijn "nieuwe" breekbare en trieste gedaante.

Angst, gesprekken over onopgeloste situaties uit het verleden, plotselinge veranderingen in uitdrukkingen, in gemoedstoestand of zelfs in de manier van eten: al deze kleine dingen kunnen een waarschuwing blijken te zijn om de occulte depressie in de mensen om ons heen te herkennen.

Denkrahm/Flickr

Denkrahm/Flickr

Maar dat is niet alles. Hoewel ze moeilijk te “ontcijferen” zijn, kunnen er aanvullende symptomen van verborgen depressie zijn. Als we bijvoorbeeld een vriend of een familielid gemakkelijker dan vroeger ontmoedigd zien voor iets dat hem eerst enthousiast maakte, zou het goed zijn om nader onderzoek te doen naar de redenen voor dit gedrag.

Het verbergen van het verdriet door zich te concentreren op de - soms overdreven - zorg van het fysieke uiterlijk is dan een ander kenmerkend teken dat er iets niet goed gaat, samen met plotselinge woede, onverwachte prikkelbaarheid en verstoorde slaap. Dit laatste zijn problemen die niet alleen worden toegeschreven aan een voorbijgaande stress, maar misschien ook aan constant en aanwezig ongemak.

Alan Levine/Flickr

Alan Levine/Flickr

Als we ons realiseren dat er een familielid, een vriend of een kennis is die vrolijk is, maar onopgeloste problemen verbergt, moeten we aandacht besteden aan zijn welzijn.

Misschien kunnen we in eerste instantie op zoek naar een communicatiekanaal waardoor hij zich niet "ontdekt" voelt, maar kan hij zich geleidelijk openen door hem aan te moedigen om hulp te krijgen.

Het creëren van vertrouwen is daarom essentieel. Het zal zeker niet makkelijk zijn, maar als de persoon die we willen helpen er voordeel uit haalt en erin slaagt de problemen te overwinnen, dan is het de moeite waard geweest.

Advertisement