Een prachtig 600 jaar oud standbeeld van Boeddha komt tevoorschijn uit de wateren van een meer - Curioctopus.nl
x
Een prachtig 600 jaar oud standbeeld…
De kleding van rokers is bijna net zo schadelijk als hun sigaretten, vooral voor kinderen Er zijn stamcellen ontdekt die het hart

Een prachtig 600 jaar oud standbeeld van Boeddha komt tevoorschijn uit de wateren van een meer

29 Mei 2019 • Door Janine
1.685
Advertisement

Soms verschijnt de geschiedenis tegenover ons wanneer we die het minst verwachten.

Dit was het geval van het Boeddhabeeld van ongeveer 600 jaar oud, dat in China aan het licht kwam tijdens onderhoudswerkzaamheden aan een waterkrachtcentrale.

We bevinden ons in het reservaat van Hongmen, om precies te zijn in het oostelijke deel van het land, precies daar waar in de oudheid de stad Xiaoshi stond, waarvan elk spoor verloren is gegaan.

Het indrukwekkende beeldhouwwerk van 3,8 meter werd ook als verloren beschouwd dat, door de verlaging van het waterpeil van het Zuixian-meer van tien meter, tevoorschijn kwam en iedereen die daar aanwezig was verbijsterd achterliet. 

Volgens lokale archeologen en onderzoekers is dit prachtige kunstwerk in 1958 ondergedompeld, juist om de constructie van het waterreservoir te begunstigen. Sommige lokale mensen herinneren zich nog toen het zichtbaar was.

Zoals uitgelegd door Xu Changqing, directeur van het Instituut voor Archeologie van de provincie Jiangxi, werd in die tijd geen rekening gehouden met de culturele waarde van een dergelijk werk en werd het bassin zonder al te veel scrupules gevuld.

De archeoloog kondigde toen aan dat onder het beeld, uitgehouwen in een rotsmuur, de basis van een zaal van 165 vierkante meter werd ontdekt met enkele inscripties, elementen die konden getuigen van de aanwezigheid van een tempel.

Volgens reconstructies zou de Ming-dynastie, die China van 1368 tot 1644 regeerde, het beeld (en de tempel) precies daar hebben geplaatst om het te beschermen tegen de kracht van de twee rivieren die erin stromen.

De natuur handelde echter op haar beurt als een beschermer voor het beeldhouwwerk, en behoedde het voor achteruitgang, vervuiling en mogelijke schade die het boven het water zou hebben geleden.

Advertisement
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt