Dit "ecodorp" in de Marken is een toonbeeld van duurzaamheid, energetische en economische efficiëntie - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Dit "ecodorp" in de Marken is een toonbeeld…
Een groep gepensioneerde artsen biedt gratis consulten en onderzoeken aan degenen die het niet kunnen betalen 15 honden met een echte baan, en waarschijnlijk doen ze het beter dan jij

Dit "ecodorp" in de Marken is een toonbeeld van duurzaamheid, energetische en economische efficiëntie

Door Janine
1.153
Advertisement

We hebben het vaak over duurzaamheid en het belang van het zoeken naar nieuwe manieren om met de omgeving van onze planeet om te gaan, zodat we de bronnen en het natuurlijk erfgoed niet beschadigen.

In de loop der jaren hebben vooruitgang, industrialisatie en menselijke activiteiten in feite een duizelingwekkende versnelling doorgemaakt die, als nadeel, heeft geleid tot massale uitbuiting van het milieu, met bijna onherstelbare gevolgen.

Er zijn veel eerlijke realiteiten, in Italië en andere plekken, die van duurzaamheid hun primaire doel maken. In die zin lijkt het initiatief van een sociale onderneming in de Marken echt bewonderenswaardig die aandacht verdient.

We bevinden ons in Montefano, een middeleeuws stadje niet ver van Recanati en te midden van de heuvels van Macerata: precies die heuvels die de dichter Giacomo Leopardi beschreef in zijn beroemde "Infinito".

In dit prachtige landschap tussen zee, heuvels en bergen, heeft het biologische agrarische bedrijf Montefauno, in overeenstemming met de Polytechnische Universiteit van Ancona, besloten een origineel project in de praktijk te brengen om een echt alternatief en duurzaam levensmodel voor te stellen.

Het heet Ecovillaggio La Magione en het is een echt eco-vriendelijk klein dorpje. Wat betekent het? Om te beginnen werden de 40 wooneenheden gebouwd om ze geluiddicht en thermisch geïsoleerd te maken, met duurzame materialen en, gezien de seismische aard van de plaats, bestand tegen aardbevingen.

foto: LaMagione

Het materiaal van de woningen wordt vervolgens ter plaatse geproduceerd en 100% recyclebaar, uit naam van maximale energiebesparing en gezondheid. Deze laatste eigenschap wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van ademende en isolerende grondstoffen, zoals stro en onbewerkte aarde.

Geen cement en geen ijzer dus, uit naam van een echt groen gebouw. Naast de woningkant is ook de economische kant gebaseerd op zelfvoorziening.

Advertisement
foto: LaMagione

In Magione worden niet alleen biologische producten geproduceerd en gekweekt, maar er zijn ook agrarische bedrijven, sociale coöperaties, educatieve cursussen, persoonlijke groei en beroepsopleiding, een holistisch centrum en een toeristische accommodatie. De opbrengsten van de verschillende bedrijven zullen worden geïnvesteerd in de groei en ontwikkeling van het project zelf.

Werkgelegenheid wordt op deze manier perfect geïntegreerd in de sociale en ecologische context, nuttig om een ethische en duurzame groei voor iedereen mogelijk te maken, uit naam van het welzijn van de gemeenschap.

“Delen” is in feite een ander nuttig woord om iedereen een sleutelrol te geven in de ontwikkeling van deze microkosmos. Socialiseren en delen op een ethische en winstgevende manier betekent evolueren naar een voldaan leven.

foto: LaMagione

Een bijna utopisch sociaaleconomisch model dat in plaats daarvan op een intelligente en innovatieve manier in de moderniteit wordt geprojecteerd, zonder de oorsprong, praktijken en tradities uit het oog te verliezen.

Alleen op deze manier kunnen we een winstgevend contact met de omgeving vinden, het respecteren en ons eraan herinneren hoe waardevol het is, omdat het de enige is die we hebben.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt