De calla: hier is zijn oorsprong en waarom het wordt beschouwd als de meest elegante bloem van allemaal

Janine image
door Janine

16 Juni 2019

De calla: hier is zijn oorsprong en waarom het wordt beschouwd als de meest elegante bloem van allemaal
Advertisement

In de oneindige verscheidenheid aan kleuren, geuren en vormen van de flora van Moeder Natuur, heeft de calla een ereplaats aan de top van de mooiste en meest elegante bloemsoorten die ooit in de plantkunde zijn gekend en bestudeerd. In werkelijkheid is de ongeëvenaarde schoonheid van deze bloem die de velden kleurt van april tot juli van zeer oude oorsprong en is verbonden aan de cultuur en tradities van de Griekse en Romeinse mythologie.

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

Deze specifieke bloem behoort tot de Araceae-familie en groeit vooral in de gebieden van Centraal-Oost-Afrika tussen de evenaar en Kaap de Goede Hoop; maar de calla stond nooit bekend onder deze naam, integendeel. In de negentiende eeuw heette het Richardia, terwijl het in de volgende eeuw de naam kreeg van Zantedeschia aethiopica ter ere van de Italiaanse plantkundige Francesco Zantedeschi die in de 18e eeuw leefde.

In de vorige eeuw heeft de bloem de naam gekregen die we tegenwoordig allemaal kennen als "calla", van het Griekse kalos (mooi, aangenaam, plezierig).

Advertisement
Public Domain Pictures

Public Domain Pictures

Al bekend en gewaardeerd in de Griekse en Romeinse tijd, werd in de mythologie gedacht dat de calla afkomstig was van de melkdruppels van de godin Hera, symbool van het moederschap, vruchtbaarheid en huwelijk, terwijl in de Romeinse mythologie werd aangenomen dat de godin Venus, jaloers op de schoonheid van de bloem, een korenachtige bloem had gecreëerd om het wat lelijker te maken.

Tot op heden is de calla herkenbaar aan de vorm die bestaat uit de zogenaamde spata, oftewel het blad in de vorm van een groot bloemblad, en door de spadix, de cilinder waarin de kleine gele bloemen zijn gegroepeerd.

Wikimedia

Wikimedia

De meest populaire calla’s zijn die van witte kleur, maar ze zijn niet de enige varieteiten van deze bloem die in de natuur voorkomen: de verschillende bestaande kleuren van de bloembladen hebben ook een andere betekenis. Rode calla wordt geassocieerd met vruchtbaarheid, passie en sensualiteit, de paarse met pijn (vaak gebruikt bij begrafenissen), terwijl de klassieke witte calla tegenwoordig zeer populair is bij huwelijken.

Thuis een calla hebben is dus zowel een bron van trots voor de lange mythologische en culturele traditie die ermee gepaard gaat en omdat, zoals we al hebben gezegd, het de meest elegante bloem van allemaal is. Dat is nogal wat!

Advertisement