Canada keurt een historische wet goed die de gevangenschap van dolfijnen, orka's en walvisachtigen van alle soorten verbiedt

Janine image
door Janine

22 Juni 2019

Canada keurt een historische wet goed die de gevangenschap van dolfijnen, orka's en walvisachtigen van alle soorten verbiedt
Advertisement

Een historische actie voor de bescherming van walvisachtigen, die werd goedgekeurd in juni 2019 door het Britse Lagerhuis.

Dolfijnen, walvissen, orka's, bruinvissen en vele anderen over de hele wereld worden niet alleen in gevaar gebracht door plastic vervuiling en door degenen die zonder scrupules op ze jagen om winst te maken. Hun gevangenschap is een even belangrijk probleem met verontrustende gevolgen voor deze prachtige wezens.

Geschat wordt dat meer dan 19 soorten walvisachtigen wereldwijd in gevangenschap leven. Maar baden, aquaria, kwekerijen zijn zeker niet de plaatsen waar hun leven moet worden doorgebracht. Canada heeft nu besloten om drastisch in te grijpen om deze praktijk aan banden te leggen door openlijk partij te kiezen voor de dieren.

via Independent.co.uk

Advertisement
Goodfreephotos.com

Goodfreephotos.com

De wet die is goedgekeurd door het parlement van de Noord-Amerikaanse staat verbiedt de gevangenschap en gevangenneming van walvisachtigen, welke deze ook mogen zijn.

Wie een overtreding maakt, kan worden bestraft met zeer hoge boetes, tot 200 duizend dollar. De bepaling voorziet slechts in twee uitzonderingen, met betrekking tot de structuren die momenteel walvisachtigen houden: het Vancouver Aquarium en Marineland.

Deze twee themaparken huisvesten ongeveer 60 walvisachtigen in hun baden. Deze dieren blijven waar ze zijn, maar de nieuwe wet verbiedt nieuwe toe te voegen of te vervangen door andere exemplaren.

Advertisement
Paul Brennan/needpix.com

Paul Brennan/needpix.com

Verdere uitzonderingen zullen betrekking hebben op gevallen waarin walvisachtigen gewond raken of betrokken zijn bij revalidatie- of onderzoeksprocessen: in deze contexten zullen, om voor de hand liggende redenen, dolfijnen, walvissen en dergelijke in staat zijn om de nodige tijd in gesloten gebieden door te brengen, uitsluitend voor hun belang.

De strijd om walvissen en andere walvisachtigen uit gevangenschap te redden is een engagement waarbij milieugroepen al jarenlang worden betrokken. Met hen, ook de Groene Partij, wiens leider Elizabeth May een van de belangrijkste voorstanders van de maatregel was.

Goodfreephotos.com

Goodfreephotos.com

Het was echter niet eenvoudig om dit te bereiken. Het bureaucratische proces om een dergelijke wet goed te keuren duurde jarenlang, tussen sterke contrasten en discussies. Van senator Moore, de eerste pleitbezorger van het verbodsvoorstel, werd de maatregel doorgegeven aan Sinclair en kwam tot een definitieve goedkeuring.

Dolfijnen, walvissen en alle andere Canadese walvisachtigen zullen dankbaar zijn: ze zullen in staat zijn om vrij te leven, zonder beperkingen of mishandeling, in hun natuurlijke habitat, precies waar ze horen te zijn.

Advertisement