Deze oude zoutmijn verbergt een ondergrondse kathedraal van onvergelijkbare schoonheid

Janine image
door Janine

17 Juni 2019

Deze oude zoutmijn verbergt een ondergrondse kathedraal van onvergelijkbare schoonheid
Advertisement

Zout is altijd een van de specerijen geweest die sinds de oudheid de diplomatieke betrekkingen tussen naties bij elkaar heeft gehouden door handelsbetrekkingen te regelen op basis van de uitwisseling van goederen en essentiële voedingsproducten; waaronder zout, een bevoorrecht kruid voor het bewaren van voedsel. Het is daarom geen toeval dat de traditie van zoutpannen en zoutmijnen zich heeft verspreid over de westerse wereld en daarbuiten; tegenwoordig zijn veel van deze plaatsen van cultuur en traditie gemakkelijk te bezoeken.

Advertisement

Als een indrukwekkende getuigenis van industriële archeologie in Wieliczka, in het zuiden van Polen, is er een enorme zoutmijn onder de oudste ter wereld die is omgedoopt tot "Ondergrondse zoutkathedraal van Polen"; dit suggestieve doolhof van tunnels, grotten en waterputten ontstond in de middeleeuwen en functioneerde tot 1996; in 1978 ging het van rechtswege van het UNESCO-patrimonium deel uitmaken.

Advertisement

De mijn, gebouwd in de 13e eeuw, bestaat uit negen niveaus en bereikt een diepte van 327 meter met een lengte van ongeveer 300 kilometer; in deze ruimte onder het niveau van de donkere en uitgestrekte zee, is ook een religieuze kapel en een spa gevestigd voor de behandeling van ademhalings- en allergische aandoeningen.

Vandaag is de mijn in Wieliczka een van de meest bezochte plaatsen van Polen; meer dan een miljoen toeristen trekken elk jaar massaal naar de ondergrondse tunnels van het koninkrijk onder de oppervlakte van de aarde; een van de meest tot de verbeelding sprekende en fascinerende gedeeltes van Wieliczka is de "Kapel van de Gezegende Koning": op 101 meter onder de zeespiegel en met zijn 50 meter lang en 12 meter hoog, is het een van de kunstwerken gemaakt door mijnwerkers met rotsen en zoutkristallen uit vorige eeuwen.

Voor degenen die geen last hebben van claustrofobie, is het een reis naar het buitenland die je absoluut minstens één keer in je leven moet doen!

Advertisement
Advertisement