Vrijwilligers ruimen het afval op een strand op en vinden een verpakking van 40 jaar geleden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Vrijwilligers ruimen het afval op een…
Dit is de eerste armband die je een schok geeft als je junkfood eet De kaart van de Stammen van inheemse Amerikanen: een stukje geschiedenis dat je NOOIT in schoolboeken hebt gelezen

Vrijwilligers ruimen het afval op een strand op en vinden een verpakking van 40 jaar geleden

Door Janine
1.414
Advertisement

Soms zijn er toespraken die - te oppervlakkig - worden omschreven als saai, misschien overdreven, zo niet alarmistisch.

Als we nadenken over wat we dagelijks consumeren en weggooien, vooral als het om plastic gaat, is ons vaak verteld dat we er de grootst mogelijke aandacht aan moeten besteden, omdat de tijd die voorwerpen nodig hebben om af te breken erg lang zijn.

Tot 500 jaar voor flessen, 150 voor tasjes, 10 jaar voor blikjes, 5 voor kauwgom en maximaal 4000 voor glas. Dit zijn cijfers die ons doen huiveren en nog zorgwekkender worden als we bevestiging en bewijs vinden, zoals in Mexico is gebeurd.

Wat honderden vrijwilligers op Gaviota Beach in Mazatlan ter gelegenheid van World Oceans Day, hebben ervaren, was een echte duik in het verleden.

Een trieste déja-vu die ze nooit hadden willen meemaken, omdat ze tijdens het schoonmaken van het strand honderden plastic verpakkingen, flessen en blikjes vonden die dateren uit de jaren tachtig en negentig. 480 kilo afval in totaal, inclusief plastic, sigarettenpeuken en glas.

Als je denkt dat er niets vreemds aan is, heb je het mis. Natuurlijk is het bekend dat deze voorwerpen een eindeloze tijd nodig hebben om af te breken, maar hiermee geconfronteerd te worden, bevestigt alles waar men zich zorgen over maakt.

Het zogenaamde "alarmisme” klopt niet, net zoals het niet overdreven is om te zeggen dat we ons in een noodsituatie bevinden. En niet alleen in Mexico. Veel delen van de wereld bevinden zich in vergelijkbare omstandigheden, misschien al jarenlang verwaarloosd, zonder de tonnen plastic te tellen die door oceanen, rivieren en meren drijven.

Plasticvervuiling heeft ondraaglijke niveaus bereikt, en het is een probleem dat volledig het gebrek aan toewijding weergeeft dat jarenlang de mensheid op dit gebied heeft gekenmerkt. Daarom is het tijd om van koers te veranderen...

Advertisement
Tags: NatuurMilieu
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt