Deze ijsbeer liep 1600 kilometer op zoek naar voedsel: ze was zo zwak dat ze amper kon bewegen

Janine image
door Janine

30 Juni 2019

Deze ijsbeer liep 1600 kilometer op zoek naar voedsel: ze was zo zwak dat ze amper kon bewegen
Advertisement

Op het eerste gezicht lijkt het een suggestieve afbeelding, bijna surrealistisch of afkomstig uit een dagdroom. Een ijsbeer die door de straten van een stad loopt, is zeker niet iets dat je elke dag ziet.

Dit is precies wat er gebeurde in Norilsk, een Russische stad in het noorden van Siberië, een van de dichtstbevolkte nederzettingen buiten de poolcirkel en één van de meest noordelijke van het hele land.

Natuurlijk zijn degenen die op zo'n plek leven gewend aan zeer koude temperaturen en een polair klimaat, maar ze waren evenzeer verbaasd om tegenover deze scène te staan.

via Reuters.com

Advertisement
Ahmad Mosen/Facebook

Ahmad Mosen/Facebook

De ijsbeer, een volwassen vrouwtje, zwierf hongerig en verzwakt over straat. Het dier was daar niet voor een "bezoekje”, maar door tragische noodzaak, dat te maken had met klimaatverandering en broeikaseffect.

Met het steeds sneller smelten van poolijs, is overleven een steeds grotere uitdaging voor ijsberen. De bevroren oppervlakken worden kleiner, terwijl de ondergedompelde oppervlakken steeds groter worden, waardoor elke verplaatsing een risico vormt voor de veiligheid. Met als gevolg dat jagen voor hen erg gecompliceerd is en ze niet in staat zijn om de nodige energiereserves op te bouwen.

Volgens wat is gereconstrueerd, zou de ijsbeer een afstand van 1600 kilometer hebben gelopen, van de kusten van de Noordelijke IJszee tot de Siberische stad, om simpelweg iets te eten te vinden.

Advertisement
C'est assez/Facebook

C'est assez/Facebook

Aankomend in Siberië raakte ze uiteraard gedesoriënteerd en verloor toen volledig de weg, met haar gezondheid ernstig aangetast door de honger.

De ijsbeer wordt nu gecontroleerd door lokale autoriteiten om te voorkomen dat deze agressief reageert tegen degenen die proberen haar te benaderen. In afwachting van het besluit van de Russische centrale regering over een mogelijke "repatriëring" naar het ijs of een transport naar de dierentuin van Krasnojarsk, lijkt het lot van het grote zoogdier nog steeds onzeker.

Zeker weten we dat, als het ijs zo snel blijft smelten, het niet zeldzaam zal zijn om andere vergelijkbare scènes te zien, misschien op steeds grotere afstand van de natuurlijke habitat van deze machtige maar fragiele dieren.

Marita Guadalupe/Facebook

Marita Guadalupe/Facebook

Advertisement