Vòòr 2021 zullen plastic wegwerpproducten in alle EU-landen worden verboden: dit is wat je moet weten

Janine image
door Janine

04 Juli 2019

Vòòr 2021 zullen plastic wegwerpproducten in alle EU-landen worden verboden: dit is wat je moet weten
Advertisement

Van het Europees Parlement komt goed nieuws: vanaf 2021 wordt de productie en verspreiding van de 10 wegwerp plastic producten die de zeeën en onze stranden het meest vervuilen, verboden. Gewone voorwerpen, zoals plastic bestek en borden, worden uit alle EU-lidstaten verbannen en vervangen door milieuvriendelijke materialen. Een belangrijk keerpunt dat ook het bewustzijn van de politiek teweegbrengt, dat een meer bewuste recycling voor het welzijn van onze planeet vereist.

via europa.eu

Advertisement
publicdomainfiles

publicdomainfiles

Het Europees Parlement heeft eindelijk besloten om de richtlijn die voorziet in een absoluut verbod op de productie en het op de markt brengen van plastic wegwerpartikelen die het meest worden aangetroffen op onze stranden en in de wateren van de oceanen, definitief goed te keuren tegen 2021. De stemming eindigde met 560 stemmen vóór, 35 tegen en 28 onthoudingen. Een langverwacht succes, dat het verschil zou kunnen maken in de strijd tegen vervuiling in onze zeeën en op onze stranden. Borden, bestek, rietjes, ballonstokken, koffiestaafjes, geëxpandeerde polystyreen bakjes en kopjes, wattenstaafjes (al verboden sinds begin 2019) en bakjes voor fast food voedsel zullen worden verboden. Al deze vervuilende voorwerpen worden vervangen door vergelijkbare producten gemaakt van biologisch afbreekbare en composteerbare materialen. Maar dat is nog niet alles, want de richtlijn bevat ook andere regels om in gedachten te houden. Sommige producten, zoals sigarettenfilters, vochtige doekjes en maandverband, zullen bijvoorbeeld worden geëtiketteerd, zodat de milieu-impact op de verpakking wordt aangegeven.

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

De richtlijn voorziet ook in het recyclen van 90% van de plastic flessen tegen 2029 en vereist dat de laatste van tenminste 25% gerecycled materiaal wordt vervaardigd tegen 2025 en 30% tegen 2030. Kortom, eindelijk grote stappen in een moeilijke tijd voor onze planeet en dat is een goed voorteken voor een betere toekomst voor onze zeeën en voor ons leven.

Advertisement