Het spinnen van katten helpt ons om fysieke en mentale pijn te verlichten: dit is waarom

Janine image
door Janine

31 Juli 2019

Het spinnen van katten helpt ons om fysieke en mentale pijn te verlichten: dit is waarom
Advertisement

De huisdieren waar we om geven hebben allemaal een andere manier om ons hun genegenheid te laten zien - katten zijn bijvoorbeeld geneigd om te spinnen wanneer ze hun liefde willen tonen. Geloof het of niet, uit wat onderzoek is gebleken dat het spinnen van een kat echt een medicijn kan zijn tegen pijn, zowel fysiek als mentaal. Op het gebied van bioakoestiek is bewezen dat de trillingen van katten wanneer ze spinnen een gunstig effect hebben op de menselijke gezondheid, evenals op die van de kat zelf. Laten we eens kijken hoe onze viervoeters ons kunnen helpen.

via littlethings.com

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Bioakoestiek is een multidisciplinaire wetenschap die componenten van biologie en akoestiek combineert en meestal de productie, verspreiding en ontvangst van geluid bij dieren en mensen onderzoekt. Daarom wordt ook onderzocht wat de relatie is tussen de akoestische signalen en de middelen waarmee ze worden verspreid. In de afgelopen 20 jaar is het onderzoek in deze zin geïntensiveerd, ter ondersteuning van de stelling dat de trillingen die elk levend wezen uitzendt, ongeacht of ze hoorbaar zijn of niet, bedoeld zijn om de emotionele en fysieke toestand in evenwicht te brengen. In deze zin nemen katten hun toevlucht tot het spinnen wanneer ze moeten herstellen van een bepaalde fysieke pijn of na een ongeluk. Op dezelfde manier kan het spinnen van onze kat ons beïnvloeden. Maar hoe precies?

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Het antwoord ligt in de trillingen die het geluid produceert: het spinnen van een kat schommelt tussen 20 en 140 Hz. In dit bereik beïnvloeden de geproduceerde trillingen sommige delen van de hersenen op een positieve manier. Aan de ene kant activeren ze de neuronen die serotonine afgeven, waardoor we pijn en stress kunnen verminderen; deze frequenties bevorderen ook botgroei, wondgenezing en spiergroei. Het trillingsveld dat wordt geproduceerd door het geluid van spinnen zou daarom een "kracht" hebben bij het herstel van onze gezondheid - dit betekent dat het geluid noodzakelijkerwijs bij ons in de buurt moet worden geproduceerd en niet door een apparaat moet worden gefilterd of in de verte moet worden beluisterd.

Flickr / Martin Cathrae

Flickr / Martin Cathrae

Als je kat vlakbij je spint, probeert het bij te dragen aan je gezondheid en welzijn - vooral als het het doet waar het het meest pijn doet: het helpt je om een pijnlijk punt te onthullen en probeert het te verzachten met de eigen uiting van genegenheid.

In elk geval hebben de bioakoestische specialisten een volledig systeem ontwikkeld om de trillingen te reproduceren die worden voortgebracht door het spinnen van een kat, variërend naar het probleem dat wordt gedetecteerd door de kat, waarbij de mens betrokken is. Als je denkt dat het nuttig kan zijn om wat pijn of problemen te verlichten, kun je deze optie overwegen.

Advertisement