Thilafushi, het paradijselijke eiland dat het toerisme heeft veranderd in een stortplaats in de openlucht

Janine image
door Janine

15 Augustus 2019

Thilafushi, het paradijselijke eiland dat het toerisme heeft veranderd in een stortplaats in de openlucht
Advertisement

De Maldiven is een kleine eilandstaat met 26 natuurlijke atollen in het zuidwesten van India. De staat is een beroemde toeristische bestemming dankzij de schoonheid van de stranden en de kristalheldere zee. Toerisme is dan ook de grootste economische inkomstenbron van het land. De eigenaren van de meer dan 100 resorts weten dit goed, die elk jaar miljoenen bezoekers ontvangen.

In de loop der jaren hebben toeristen echter niet alleen rijkdom gebracht, maar ook veel afval.

via BBC.com

Advertisement
Ibrahim Asad/Wikimedia

Ibrahim Asad/Wikimedia

Om aan de behoeften van hun gasten te voldoen, hebben Maldivische resorts verschillende producten uit het buitenland moeten importeren. Deze producten zijn het land binnengekomen in verpakkingen die vaak niet biologisch afbreekbaar zijn. Als je bedenkt dat de atollen geen grote beschikbaarheid van drinkwater hebben, zijn ze dus gedwongen honderdduizenden liters water uit andere landen te importeren. Dit water vertaalt zich vervolgens in duizenden tonnen plastic omhulsels.

Advertisement
Dying Regime/Flickr

Dying Regime/Flickr

Om de problemen in verband met de opeenhoping van afval te overwinnen, had de Maldivische regering het idee - zowel origineel als ongezond - om een volledig kunstmatig atol te maken waar het afval van de resorts begraven kon worden.

Thilafushi is de naam van het atol, 3,5 kilometer lang en 200 meter breed. Op de bodem liggen allerlei soorten afval: plastic, hout, papier, maar ook medicijnen, lege batterijen, zelfs asbest. Maar het atol kan de enorme hoeveelheid afval die elke dag in het land wordt geproduceerd niet aan. Om deze reden is het niet ongewoon dat tonnen afval in de open lucht worden verbrand.

Shafiu Hussain/Flickr

Shafiu Hussain/Flickr

Ondanks dat de dagen waarop de zee onrustig is de wateren van Thilafushi de kristalheldere zee van de andere atollen vervuilt, heeft de regering van de Maldiven besloten het kunstmatige atol (dat slechts 7 kilometer van de hoofdstad Malè ligt) uit te breiden.

De situatie wordt ondraaglijk. Toeristen die aankomen op de Maldiven spreken vaak van een dikke zwarte rook die al zichtbaar is vanuit de ramen van het vliegtuig. Thilafushi vormt een enorm gevaar voor de gezondheid van diegenen die op de Maldiven wonen en diegenen die besluiten deze eens prachtige plekken te bezoeken. Er moet zo snel mogelijk iets worden gedaan!

Advertisement