Dit is het surrealistische verzonken bos waar de bomen “omgekeerd” groeien - Curioctopus.nl
x
Dit is het surrealistische verzonken…
VS: ontdekking van het grootste Het planten van een miljard hectare bomen kan het broeikaseffect

Dit is het surrealistische verzonken bos waar de bomen “omgekeerd” groeien

23 Juli 2019 • Door Janine
2.569
Advertisement

Kazachstan is een transcontinentale staat, gelegen tussen Europa en Azië en vertegenwoordigt het negende grootste land ter wereld. Zijn landschappen, gelegen op de grens tussen twee continenten die zo van elkaar verschillen, bieden vaak een adembenemend uitzicht. Hoewel het geen toegang heeft tot de zee, is Kazachstan rijk aan meren en rivieren, aan wiens oevers de vegetatie weelderig groeit. Maar er is een meer in Kazachstan, waarvan het uitzicht als een van de meest fascinerende ter wereld kan worden beschouwd.

Het Meer van Kaindy is 400 meter lang en 30 meter diep. Het is waarschijnlijk het mooiste meer ter wereld. Het ligt op 129 kilometer afstand van de stad Almaty, de meest bevolkte van Kazachstan, op bijna 2000 meter boven de zeespiegel (1667 om precies te zijn).

Wanneer je in de regio aankomt en je het vanuit de verte ziet, lijkt het meer niet zo ongewoon. Het uitzicht is al erg suggestief, maar lijkt niet bijzonder opmerkelijk.

Advertisement

Maar als je het van dichtbij bekijkt, zie je meteen wat deze plek zo speciaal maakt. In het Meer van Kaindy groeien de bomen omgekeerd: vanaf de oppervlakte verschijnen alleen de stammen, maar ze lijken niet te behoren tot de nog levende bomen.

Alleen door onder de oppervlakte van het water te kijken, ontdekken we de bladeren van wat ogenschijnlijk dode boomstammen zijn. Het uitzicht is geweldig, tot het punt dat, volgens het toeristenbureau van Almaty, het meer een van de meest gefotografeerde plaatsen op aarde is.

Het is duidelijk dat degenen die het meest van deze prachtige locatie houden, de duikers zijn. Iedereen die een brevet heeft voor duikexcursies is welkom. De beste tijd om het te bekijken is tussen de lente en de zomer: tussen april en september mogen toeristen in tenten aan de oevers van het meer verblijven.

Advertisement

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe bomen dit type aanpassing hebben ontwikkeld. Het begon allemaal in 1911 toen er een hevige aardbeving in de regio plaatsvond (7,7 op de schaal van Richter). Dit brak de aarde en leidde tot het ontstaan van een natuurlijke dam. In de loop van de tijd heeft het ijskoude regenwater de sparren die tijdens de aardbeving op de grond vielen, overspoeld. Deze blijven ondersteboven groeien waarbij hun naalden in echt suggestieve plantaardige stalactieten zijn veranderd.

Het Meer van Kaindy is een van de meest betoverende plaatsen om te bezoeken. Als je dit nog niet hebt gedaan, adviseren we om een goede tent aan te schaffen, een duikbrevet te halen en meteen naar Kazachstan te vertrekken.

Tags: ReizenNatuur
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt