Sigarettenpeuken vervuilen meer dan plastic rietjes: ze zijn het meest voorkomende afval ter wereld

Janine image
door Janine

27 Juli 2019

Sigarettenpeuken vervuilen meer dan plastic rietjes: ze zijn het meest voorkomende afval ter wereld
Advertisement

Naarmate de oorlog tegen plastic steeds meer wordt uitgebreid, met een aanzienlijke vermindering van de productie en consumptie, komen er meer weerzinwekkende gegevens naar voren wat betreft de vervuiling veroorzaakt door sigarettenpeuken. Peuken zijn namelijk de eerste en grootste oorzaak van vervuiling op onze planeet: een ernstige bedreiging voor de omgeving. We wisten dat ze een probleem waren voor de stranden en voor onze zeeën, maar verdere studies onthullen het gevaar van deze afvalstoffen, ook voor ons land dat geleidelijk deze giftige afvalstoffen opneemt.

via BBC

pxhere

pxhere

Een studie van de Anglia Ruskin University heeft aangetoond dat sigarettenpeuken de ontkieming van planten met 27% vermindert en de lengte van de klaver met 28%; wanneer er sigarettenpeuken op de grond aanwezig zijn, wordt de ontkieming van het gras met 10% vermindert.

Geschat wordt dat sigarettenafval elk jaar 4,5 miljard bedraagt en dat het een van de belangrijkste oorzaken is van vervuiling door plastic afval. In feite bevatten sigarettenpeuken een filter dat hoofdzakelijk bestaat uit celluloseacetaat, oftewel: plastic. Er is aangetoond dat sigaretten die nog intact zijn, dus ”niet gerookt", hetzelfde effect op de grond hebben als sigarettenpeuken. Dit suggereert dat de schade voornamelijk wordt veroorzaakt door de materialen in het filter, terwijl de gifstoffen die worden toegevoegd door de verbranding van de tabak, de schade alleen maar vergroten.

Advertisement
maxpixel

maxpixel

De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift "Ecotoxicology and environmental safety" en onthulde een gemiddelde van ongeveer 128 peuken per vierkante meter, gevonden rond de stad Cambridge, waar het onderzoek plaatsvond.

Ondanks de schade aan het milieu (een sigarettenpeuk doet er minstens tien jaar over om af te breken), lijken, volgens de hoofdauteur van het onderzoek, Dr. Dannielle Green, de op de grond gegooide peuken "sociaal aanvaardbaar". Of ze dat nu zijn of niet, het zou een teken zijn van een grote beschaving om ze adequaat te verwijderen: alleen dan zorgen we voor onze planeet.

Advertisement