Buthan is geen rijk land, maar het wordt beschouwd als een van de gelukkigste ter wereld: dit zijn de redenen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Buthan is geen rijk land, maar het wordt…
Een zee van vulkanisch gesteente dringt de Stille Oceaan binnen en gaat richting Australië: daarom is dit goed nieuws Naast Zuid-Amerika brandt ook Afrika: de branden in Angola en Congo zijn het dubbele van die van de Amazone

Buthan is geen rijk land, maar het wordt beschouwd als een van de gelukkigste ter wereld: dit zijn de redenen

Door Janine
990
Advertisement

Het koninkrijk Bhutan is een constitutionele monarchie in de Himalaya in Azië. Het is een heel klein land, vooral in vergelijking met de twee landen waarin het “ingeklemd” ligt: China in het noorden en India in het zuiden.

Het is ook een van de staten met het laagste bruto binnenlands product ter wereld. En toch verbergt deze kleine natie een prachtig geheim. In feite wordt Bhutan beschouwd als een van de gelukkigste staten ter wereld.

via: CNN Travel

Het gebergte van de Himalaya lijkt een van de minst gastvrije plekken op aarde te zijn. Ondanks de moeilijkheden, slaagden sommige mannen erin om zich op zijn toppen te vestigen en - soms - leven te geven aan echte staten. Onder Pakistan, China, India en Nepal onderscheidt Bhutan zich zeker van de anderen. Dit kleine arme land is in werkelijkheid een onverwachte oase van vrede en geluk.

Je leest het goed. Als je je de reden voor zoveel geluk afvraagt, wel, dat is heel eenvoudig. Bhutan kent niet veel van de slechte gewoonten van de rijkste staten:

  • Geen sigaretten: sinds 2010 mogen de inwoners van Bhutan niet binnen of buiten roken; toeristen mogen, tegen een zeer hoge vergoeding, niet meer dan twee dozen sigaretten introduceren.
  • Iedereen heeft een huis: elke inwoner heeft recht op een huis. Als hij het kwijt is, moet hij gewoon een formeel verzoek aan de koning sturen. Binnen enkele dagen ontvangt hij een huis en een klein stukje land.
  • Volksgezondheid: Bhutan is de enige staat ter wereld waar men geheel gratis kan beslissen hoe zich te verzorgen: of men op traditionele of moderne geneeskunde wil vertrouwen.
Advertisement
foto: Pexels

Maar het meest opvallende aan deze monarchistische staat is de aandacht voor het geluk van zijn inwoners. Sinds 2008 heeft Bhutan in feite een Comité voor het Nationaal Geluk, een orgaan dat het geluksniveau van de Bhutanezen registreert. Samen met het Comité is er ook het Ministerie van Geluk dat in 2011 de Verenigde Naties heeft voorgesteld om een Wereldgeluksdag in te stellen, die vervolgens op 20 maart zou plaatsvinden.

Bhutan is het deugdzame voorbeeld van een echte plek die is ontsnapt aan de logica van globalisering en "technologie". In dit land wordt niet zo veel belang gehecht aan de rijkdom van mensen, hun niveau van geluk telt veel meer. En zijn beleid wordt zeer gewaardeerd door de Dalai Lama. Is dit misschien de juiste weg om beter te leven?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt