Milieuramp in het Noordpoolgebied: onblusbare branden verwoesten meer dan 800 duizend hectare bos - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Milieuramp in het Noordpoolgebied: onblusbare…
Deze briljante generatie van zonnepanelen kan elektriciteit en schoon water produceren voor miljoenen mensen 8 dingen die je meteen kunt doen als iemand een paniekaanval krijgt

Milieuramp in het Noordpoolgebied: onblusbare branden verwoesten meer dan 800 duizend hectare bos

Door Janine
1.747
Advertisement

Het fenomeen van stijgende temperaturen beïnvloedt onze hele planeet, maar er zijn regio's waar de effecten duidelijker zijn. Onder deze is er zeker het uiterste noorden, het Noordpoolgebied, waarvan het fragiele natuurlijke evenwicht zich niet aanpast aan dergelijke plotselinge veranderingen.

Naast smeltend ijs (waar je zeker foto’s van hebt gezien), doemt er nog een dreiging op boven deze afgelegen gebieden: bosbranden. Laat het duidelijk zijn, het is niets nieuws dat in de noordelijke regio's branden in de zomer oplaaien, maar zoals altijd is de omvang van het fenomeen schrikbarend.

De hoge temperaturen die het jaar 2019 hebben getroffen, hebben een terrein gecreëerd dat geschikt is voor de verspreiding van branden. Dus toen de bliksem een brand in gang zette, waren de gevolgen rampzalig. Meer dan 800.000 hectare bossen in Groenland, Siberië en Alaska zijn in rook opgegaan.

Dit fenomeen, zo verwoestend dat het vanuit de ruimte te zien is, werd vergemakkelijkt door de afwezigheid van neerslag en vochtigheid, wind en de aard van het terrein. De veengronden, die in deze gebieden in overvloed aanwezig zijn, zijn in feite bijzonder geschikt voor de verspreiding van vuur, omdat ze zeer diep branden en de brand weken, zo niet maanden kan duren.

Dit alles heeft de branden vrijwel onblusbaar gemaakt: 100 megaton CO2 is in de atmosfeer terechtgekomen, een gigantische hoeveelheid die zal toenemen. Terwijl de fauna en flora - zoals je je kunt voorstellen - onvoorstelbare schade oplopen, legt de enorme uitstoot van broeikasgassen de basis voor een verdere stijging van de wereldwijde temperaturen. Een tragische kettingreactie die niets goeds voorspelt.

Source:

Tags: NatuurMilieu
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt