In deze school wordt voedsel dat niet in de mensa wordt geserveerd, verpakt en aan behoeftige leerlingen gegeven

Janine image
door Janine

24 Augustus 2019

In deze school wordt voedsel dat niet in de mensa wordt geserveerd, verpakt en aan behoeftige leerlingen gegeven
Advertisement

We leven in een wereld waar onevenwichtigheden en tegenstrijdigheden vaak evident zijn. In onze samenlevingen zijn er problemen die veel mensen treffen en die vaak worden afgezet tegen anderen die precies het tegenovergestelde zijn.

Het volstaat om in dit verband de 12 miljoen kinderen in de Verenigde Staten te vermelden die niet genoeg voedsel hebben, en dit cijfer te vergelijken met het zeer hoge aantal van hun leeftijdsgenoten die in plaats daarvan aan obesitas lijden. Het zorgwekkende van dit alles, is dat voedsel verspild wordt.

Precies: in plaats van zich bewust te worden en toe te wijzen aan wat niet wordt gebruikt aan degenen die het nodig hebben, wordt geschat dat er nog steeds heel veel goed voedsel in de vuilnisbak belandt. En dit gaat niet alleen over de VS, maar het is een van de grootste tegenstellingen in de hele wereld. Het initiatief van een school in Indiana, lijkt echt lovenswaardig.

via CBS News

Advertisement
Cultivate Culinary/YouTube

Cultivate Culinary/YouTube

Het gaat om de Elkhart County Community School en het is een instelling die heeft besloten om "stop" te zeggen tegen de verspilling. Kinderen die op deze school zitten, ontvangen door de week regelmatig het ontbijt en een lunch. In het weekend zitten ze echter, als ze in gezinssituaties met economische moeilijkheden leven, vaak zonder voedsel.

Dankzij de non-profitorganisatie Cultivate is begonnen met het bewaren van het voedsel dat werd gekookt in de schoolmensa om het elke vrijdag aan te bieden aan kinderen wier familie in moeilijke omstandigheden verkeert. Elke dag worden "pakketten" bereid: het zijn maaltijden die zijn klaargemaakt maar niet geserveerd, die anders zouden worden weggegooid.

De recyclebare verpakkingen met voedsel worden bevroren bewaard tot vrijdag, wanneer ze in speciale thermische zakken worden afgeleverd aan de leerlingen die ze nodig hebben. Vlees, groenten en meer: ​​dit zijn geen restjes, maar onbewerkt voedsel dat nooit buiten de mensa zou worden afgeleverd, gerechten waarvan het jammer zou zijn als ze niet zouden kunnen worden gebruikt.

Advertisement
Cultivate Food Rescue/Facebook

Cultivate Food Rescue/Facebook

Het initiatief van de school in Elkhart heeft een enorm succes opgeleverd, zowel bij de organisatoren als bij het schoolpersoneel. Natuurlijk zullen de verspilling en de onevenwichtigheden van voedsel niet stoppen, maar het is zeker een voorbeeld dat iedereen kan volgen.

Bovenal kan het vele andere mensen en instellingen inspireren om concreet te handelen om mensen in nood te helpen. Bedenk maar eens dat als elke school, elk hotel, elk restaurant dit zou gaan doen: dat zou al zo’n verschil maken!

Advertisement