Lerares laat leerlingen "anti-spiek"-hoeden dragen tijdens een toets

Janine image
door Janine

01 November 2022

Lerares laat leerlingen "anti-spiek"-hoeden dragen tijdens een toets
Advertisement

Het kan wel eens voorkomen dat je op school verschijnt zonder te hebben gestudeerd. Als er geen toetsen of overhoringen waren, zou dit allemaal onopgemerkt blijven.

De problemen ontstaan ​​wanneer je naar school of de universiteit gaat zonder voor de schriftelijke toets te hebben gestudeerd. In deze gevallen is er helaas maar één oplossing: spieken. Zodra de bel gaat, begint de verovering van stoelen, iedereen probeert naast de beste van de klas te zitten, zodat je op zijn of haar vel papier kunt gluren. Je hoopt dat de leraar het niet zal merken.

Deze lerares lijkt een geniale methode te hebben gevonden om te voorkomen dat haar leerlingen naar het werk van hun buurman of -vrouw kijken. Ze maakte namelijk anti-spiekhoeden. Wat zijn dit precies?

via New York Post

Advertisement

Mary Joy Mandane-Ortiz is docent werktuigbouwkunde aan het Bicol University College of Engineering op de Filipijnen. In haar vele jaren van lesgeven heeft ze talloze studenten zien spieken, maar ze heeft vooral gemerkt dat er veel manieren zijn om niet ontdekt te worden. Juist daarom heeft ze een list bedacht die voorkomt dat alle studenten naar elkaars toetsen kunnen kijken. Dit alles was mogelijk dankzij de anti-spiekhoeden.

Er is niet één soort hoed, maar het zijn verschillende “modellen” waarvan het enige doel is om studenten de mogelijkheid te ontnemen om goed zicht te hebben. Het zijn hoeden die voorkomen dat de ogen de zijkanten bekijken. De enige manier om op het papier van de klasgenoot naast hen te kijken, is door het hoofd helemaal om te draaien, maar op dat moment wordt men betrapt. Bovendien maken ze elke keer dat de nek wordt bewogen veel lawaai, wat de aandacht van de docent wekt en trekt.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke methode wordt gebruikt om te voorkomen dat iemand spiekt. Het idee ontstond namelijk in Thailand, waar studenten de toets maken met oogkleppen.

Advertisement

Dezelfde docente legde uit dat op deze manier het aantal studenten dat betrapt werd op spieken aanzienlijk is afgenomen, maar vooral de toetsresultaten verbeterd zijn. De leerlingen, die weten dat het onmogelijk is om op andermans vel papier te gluren, zetten zich veel meer in en vertrouwen uitsluitend op hun eigen vaardigheden.

Heb jij wel eens gespiekt tijdens een schriftelijk examen?

Advertisement