Lyme-borreliose komt meer voor dan je denkt: zo herken en behandel je deze ziekte tijdig

door Skip

04 Augustus 2019

Lyme-borreliose komt meer voor dan je denkt: zo herken en behandel je deze ziekte tijdig
Advertisement

Als je als ouder opmerkt dat iets niet goed is met je kind dan stort je wereld in. Dat moet Karen McGregor zijn overkomen toen ze vreemde huiduitslag zag bij haar jongetje van 2. Het zat namelijk over zijn hele lichaam, een ware nachtmerrie! Karen wist wel dat er iets niet klopte, maar ze wist niet goed waarmee ze te maken had. Ze had rode uitslag van dit type nog nooit eerder gezien. Gelukkig wachtte ze niet nog langer en heeft ze hem gelijk naar het ziekenhuis gebracht, waar het mysterie werd opgehelderd. Nu weet Karen wat het was en wil ze alle ouders waarschuwen voor Lyme-borreliose, een gevaarlijke ziekte.

via littlethings.com

Advertisement
Facebook / Clinica Veterinaria San Jorge

Facebook / Clinica Veterinaria San Jorge

Borreliose, doorgaans ook wel de ziekte van Lyme genoemd, ontstaat door de Borrelia Burgdorferi-bacterie die de huid binnendringt via een tekenbeet. Het is mogelijk dat je niet meteen doorhebt te zijn gebeten omdat de eerste tekenen zich pas 30 dagen voordoen na de beet. Daarom moet er bijzonder worden gelet op mogelijke signalen zoals hoge koorts of wondjes op de huid. Er kunnen sowieso veel symptomen zijn. Deze blijven niet beperkt tot de huid maar kunnen ook het hart, gewrichten en het zenuwstelsel treffen.

Als je een kleine vlek ziet op de huid die gaandeweg groter wordt, let dan op en ga meteen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dit heet dan "erythema migrans", een vlek die eerst klein begint en dan gaandeweg groter wordt. Als je borreliose hebt gekregen door een tekenbeet voel je koude rillingen, ben je moe, koortsig en heb je pijn in je gewrichten en spieren. De symptomen zijn onder meer gezwollen lymfeklieren, hoesten, misselijkheid, braken, keelpijn en ontstoken tandvlees.

Advertisement
Wikimedia Commons / James Gathany

Wikimedia Commons / James Gathany

Diagnose vindt plaats aan de hand van bloedanalyse en de behandeling bestaat uit een antibioticakuur.

Deze ziekte komt meer voor dan je misschien denkt, controleer met name in de zomer of huisdieren geen teken hebben en dat je kinderen niet worden gebeten.

Advertisement