Praten met dieren en levenloze objecten maakt ons niet gek, integendeel: dat onthult een studie - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Praten met dieren en levenloze objecten…
Zwaartekracht? Nee bedankt. Op deze 8 plaatsen in de wereld lijkt de wet van Newton niet te bestaan In Siberië is een gebied in rook opgegaan groter dan Portugal. De regering heeft (bijna) niets gedaan

Praten met dieren en levenloze objecten maakt ons niet gek, integendeel: dat onthult een studie

Door Skip Tromp de Haas
3.366
Advertisement

Zie je die mensen voor je die met hun honden of katten praten alsof het mensen waren? Misschien heb je wel vaker dan een keer een grapje over dit soort dingen gemaakt en vind je de hartstocht overdreven waarmee sommige mensen zich tot hun hond wenden. Misschien maak ook jij deel uit van dat groepje mensen die een beetje gek zijn; die met dieren praten. Nou, het goede nieuws is dat je niet gek bent. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd door professor Nicolas Epley van de Universiteit in Chicago.

via: indy100
foto: Pxhere

"Sorry, maar het is heel vies weer buiten, we kunnen ons wandelingetje niet maken." Als je deze zin een beetje sipjes tegen je hond zegt, hij je aankijkt terwijl je uit probeert te leggen dat hij vandaag binnen moet blijven, geen paniek. Je bent niet gek. De wetenschap lijkt namelijk aan te tonen dat praten met dieren of zelfs met levenloze objecten betekent dat je enorm intelligent bent. De neiging om tegen je auto, planten, huisdieren, vaatwasser en noem het maar te praten komt eigenlijk doordat je een actief brein hebt dat goed functioneert.

foto: Pixabay

Het is niet ongebruikelijk om dingen zoals een auto of planten thuis een naam te geven. Wat er namelijk gebeurt is dat we het gezicht van iemand zien als we naar het object in kwestie kijken. Maar waarom treedt dit mechanisme dan in werking? De makkelijkste manier voor onze hersenen om ons te helpen gevaar te vermijden is om vriendeljke gezichten te zoeken waar we ons aan kunnen binden. De mens heeft kunnen overleven en gedijen dankzij z'n emphatische vermogen.

We hoeven ook niet meer te vechten voor voedsel, we hoeven niet meer op de vlucht te slaan voor grote roofdieren. Vanaf het moment dat we leven in een maatschappij die nu heel goed functioneert is dit instinct anders ontwikkeld. Daardoor zoeken juist naar iets menselijks in wezens of levenloze objecten. 

Advertisement

Dus de volgende keer dat iemand raar naar je staat te kijken omdat je praat met je pup of je auto smeekt om te starten, bedenk dan weer even dat je niet gek bent en dat je iets hebt dat niet bij alle mensen voorkomt.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt