In Siberië is een gebied in rook opgegaan groter dan Portugal. De regering heeft (bijna) niets gedaan

door Skip

07 Augustus 2019

In Siberië is een gebied in rook opgegaan groter dan Portugal. De regering heeft (bijna) niets gedaan
Advertisement

Het vuur dat sinds begin zomer om zich heen grijpt in noordelijk gelegen gebieden, lijkt niet te kunnen worden beheerst. Er zijn vliegtuigen beschikbaar gesteld die dag en nacht vliegen, 1200 brandweerlieden en zelfs het leger, maar ondanks dit alles lijkt de brand en de ravage zich door niets tegen te laten houden.

Er is al berekend dat er ongeveer 12 miljoen hectare aan bos in rook zijn opgegaan. Dat is een gebied dat groter is dan Portugal, en het gebied dat sinds begin augustus in brand staat is ongeveer twee keer zo groot als Londen. Maar hoe kan het toch dat het nu is uitgelopen op een ramp van zo'n enorme omvang?

Advertisement
earthobservatory.nasa.gov

earthobservatory.nasa.gov

Wat door vele organisaties zoals Greenpeace wordt gemeld (ook burgers vinden het nu onnaceptabel) dat de Russische regering het probleem te lang heeft onderschat. Aangezien het vuur hoofdzakelijk onbewoonde gebieden trof (en bosgebieden tellen niet mee dan?) hebben de autoriteiten dagenlang niet ingegrepen. Dit, in combinatie met hete temperaturen heeft ervoor gezorgd dat de brand zich dagenlang kon verspreiden en diep door kon dringen.

Dit heeft een ecologische schade tot gevolg die zijn weerga niet kent. Er is becijfert dat het wel 20 jaar kan duren voordat de wonden die het ecosysteem heeft opgelopen weer zijn dichtgenaaid. Daarnaast is er ook nog een aanzienlijk economisch probleem. De branden kruipen namelijk steeds dichter naar de bewoonde wereld toe, neemt het aantal geëvacueerde gemeenschappen toe en treedt er rookvergiftiging op in steden die vele kilometers verderop liggen.

Advertisement
nps.gov

nps.gov

Wat mensen misschien moeilijk kunnen bevatten is dat er zich onder de ogen van ons allemaal een ware verwoesting plaatsvindt. Een verwoesting die directe gevolgen zal hebben voor het klimaat de komende decennia. Die jaren aan moeite teniet kan doen die is gedaan om de opwarming van het klimaat tegen te houden. Maar dat is nog niet alles, want in het Noordpoolgebied gaat een van de meest kwetsbare en fascinerende ecosystemen op aarde eraan. Ook al weten we dat dit geen nieuws is.

Advertisement