Geiten herkennen emoties en voelen zich aangetrokken tot lachende en gelukkige mensen

Janine image
door Janine

19 Augustus 2019

Geiten herkennen emoties en voelen zich aangetrokken tot lachende en gelukkige mensen
Advertisement

Het voelen van emoties en ze weten af te lezen op iemands gezicht, is niet langer een voorrecht van de mens. Om de waarheid te vertellen, is dit nooit zo geweest, maar een nieuwe studie onthult dat ook dieren empathisch kunnen zijn en mogelijk in staat zijn om de emoties van anderen te interpreteren. We hebben het niet over "traditionele" dieren, zoals honden of katten, maar over geiten. Het lijkt erop dat geiten menselijke gezichtsuitdrukkingen kunnen herkennen, die de voorkeur geven aan glimlachende en vriendelijke gezichten.

via Queen Mary University of London

Advertisement
Flickr / Tambako The Jaguar

Flickr / Tambako The Jaguar

Geiten worden aangetrokken door gelukkige mensen - dit is het resultaat van een onderzoek aan de Queen Mary University of Londen. De studie zou een van de meest lieve dingen bevestigen die je ooit hebt gehoord: iedereen kan worden veroverd door een glimlach, ook dieren. Daarom openen zich nieuwe wegen om het emotionele leven van onze viervoeters te begrijpen, vooral geiten.

De studie stelt dat geiten op verschillende manieren op mensen kunnen reageren - met angst, vijandigheid of onverschilligheid, enz. - maar ze worden ongetwijfeld meer aangetrokken door mensen die een mooie glimlach laten zien.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Het experiment werd uitgevoerd op een aantal geiten in Kant, in Groot-Brittannië en bestond uit het ophangen van twee zwart-witfoto's op een afstand van ongeveer 1,3 meter aan een muur van het testgebied. Vervolgens werd een geit binnen gelaten die zich vrij kon bewegen. Tijdens het experiment liepen de geiten naar de foto's met lachende gezichten, waaruit bleek hoe ze de voorkeur gaven aan mensen met een mooie glimlach in plaats van gezichten van boze mensen. Het effect bleek echter alleen significant te zijn als de foto rechts werd geplaatst: dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat geiten slechts één hersenkwab gebruiken om informatie te verwerken.

Deze schattige dieren lijken daarom perfect in staat om menselijke gezichtsuitdrukkingen te "lezen", waaruit blijkt dat niet alleen de mens dit belangrijke vermogen bezit.

Advertisement