Een fotograaf legt IJslandse paarden schitterend vast in al hun pracht en sprookjesachtige praal

door Skip

11 Augustus 2019

Een fotograaf legt IJslandse paarden schitterend vast in al hun pracht en sprookjesachtige praal
Advertisement

Als je heel erg in sprookjes gelooft dan komen die vroeg of laat uit in de realiteit als je geluk hebt. In een wereld waar we in het dagelijks leven altijd tegen de moeilijke dingen van het leven aanlopen kunnen we best een beetje magie gebruiken. Er is een fotograaf die fans van sprookjes deze foto's wilde geven, of laten we het feeënpoeder noemen! Hij heeft de ongerepte schoonheid van de onwerkelijke landschappen in IJsland weergegeven, met op de voorgrond de witte paarden van het Europese eiland.

via Drew Doggett

Advertisement

IJslandse paarden zijn een van de meest intact gebleven rassen ter wereld. Ze zijn gedurende de Noorse veroveringen in de 10e eeuw n.Chr. meegenomen naar IJsland. Deze rassen hebben later wettelijke bescherming gekregen van het plaatselijke parlement, dat de export ervan verbood. Als gevolg daarvan was er dus ook geen import van vreemde rassen en zijn meer dan een millennium lang, IJslandse paarden gebleven zoals ze zijn in het land.

Advertisement

Tegenwoordig zijn IJslanders robuuste, scherpzinnige paarden en heb je ze in verschillende kleuren. Maar de mooiste is toch wel het witte paard. Deze prachtige exemplaren leven heel lang. Volgens schattingen kunnen ze gemiddeld de veertig halen (het oudste IJslandse paard heeft zelfs de 59 gehaald!).

De hedendaagse bevolking in het land voelt zich zeer verbonden met de paarden en zijn de mensen er ook trots op. In de Noorse mythologie geloofde men dat de paarden de zon naar de lucht meenamen om de dag te laten beginnen. Het beroemdste witte paard uit deze traditie is zonder meer Sleipnir, het paard van Odin met acht poten en die kon vliegen.

De prachtige foto's van Drew Doggett benadrukken alleen maar hoe wit deze paarden zijn, ze doen denken aan eenhoorns (unicorns) uit sprookjes, met op de achtergrond de ongerepte natuur van het magische IJsland.

Advertisement
Advertisement