De rook van Siberische branden smelt het ijs op duizenden kilometers afstand - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De rook van Siberische branden smelt…
De Koch Boomtest: teken een boom en we onthullen je welke emoties je voelt Planten

De rook van Siberische branden smelt het ijs op duizenden kilometers afstand

Door Janine
733
Advertisement

De bossen van Siberië worden nog steeds overvallen door rook en vlammen. De enorme branden die het gebied sinds juli 2019 treffen, houden niet op en hebben al het verlies van meer dan 3 miljoen hectare vegetatie veroorzaakt. De enorme Russische regio is het gebied dat het meest wordt getroffen door de branden, maar die ook Alaska, Noord-Canada en Groenland treffen.

Helaas omarmen de effecten van wat er gebeurt verschillende fronten. Naast de overduidelijke risico's voor mensen die aan de rand van bosgebieden wonen, zijn de dieren en de luchtkwaliteit degenen die de hoogste prijs betalen. Zoals te verwachten was, hebben branden van deze omvang echter ook andere, gevaarlijke effecten op reeds delicate en aangetaste ecosystemen.

via: Time

De rook en giftige stoffen die al maanden in de lucht circuleren, hebben het Noordpoolgebied bereikt, ook vanwege de sterke wind die in het gebied waaide. In Alaska kwamen zo echte "kettingreacties” tot stand. En juist onder het ijs is nog een probleem aan een ander toegevoegd. Wanneer de rook zich op de bevroren grond nestelt, word deze donkerder en bijgevolg minder reflecterend voor zonlicht.

Zo wordt de smelting, een van de belangrijkste gevolgen van klimaatverandering die al jaren aan de gang is, versneld. We zijn daarom getuige van een echte vicieuze cirkel die onvermijdelijk de temperatuur van de planeet zal verhogen, die al op een hoog niveau zit.

Maar dit is nog niet alles. Siberische branden hebben volgens Greenpeace Rusland 166 miljoen ton koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer vrijgelaten, wat overeenkomt met de uitstoot van 36 miljoen auto's. Een indrukwekkend cijfer, dat ruwweg overeenkomt met het aantal auto's dat in een land als Italië rijdt.

Hoewel de maatregelen die zijn getroffen om deze natuurramp te beheersen nog steeds niet voldoende zijn om een concrete verbetering te laten zien, nemen de beschuldigingen tegen de Russische regering over het inefficiënte beheer van de crisis toe. Volgens de bevindingen van het eerste onderzoek van de procureur-generaal van de Russische Federatie, hebben verschillende branden mogelijk menselijke opzet als oorsprong gehad, misschien om illegale houtkapactiviteiten te verbergen.

Wat de implicaties, de oorzaken en de te nemen maatregelen ook zijn, één ding is zeker: we verliezen langzaam maar onverbiddelijk een reserve aan zuurstof, biodiversiteit, ijs, fauna en natuurlijke wonderen die niemand ons ooit terug kan geven. Onze planeet is in toenemende mate in gevaar en, als we zo doorgaan, zal het moeilijk - zo niet onmogelijk - zijn om de situatie te herstellen...

Source:

https://www.greenpeace.org/international/press-release/23660/massive-forest-fires-in-siberia-is-a-climate-emergency/

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt