Welkom in Bastøy, de gelukkigste gevangenis ter wereld

Janine image
door Janine

18 Augustus 2019

Welkom in Bastøy, de gelukkigste gevangenis ter wereld
Advertisement

Het is waar: voor sommige zeer ernstige misdaden lijkt het wel of er geen adequate straf is voor de verantwoordelijke persoon. En toch vergeten we vaak dat het concept dat ten grondslag ligt aan de penitentiaire instellingen niet de eenvoudige gevangenschap van de dader is, maar zijn herintroductie in de menselijke samenleving, zijn morele integratie. Juist in de wens om de gevangene terug te halen, onderscheidt zich de gevangenis van Bastøy, de gelukkigste gevangenis ter wereld!

via Bastoy Fengsel

Advertisement
Grim23/Wikimedia

Grim23/Wikimedia

Bastøy is een eiland van de gemeente Horten, in het zuiden van Noorwegen, aan de westelijke oever van het Oslofjord. Op het eiland, dat in de zomermaanden door toeristen wordt bezocht, werd de meest ongelooflijke gevangenis ter wereld gebouwd. De structuur lijkt op een echt dorp. Elke "bewoner" van de gevangenis bezit een huis. Alleen de keuken en de kantine zijn gemeenschappelijk. Slaapkamer en badkamer zijn echter persoonlijk. Elke dag wordt er een maaltijd in de gevangenis geserveerd, terwijl de rest van het dagelijkse menu door de gevangenen zelf wordt gekocht door middel van de €80 die hen elke maand ter beschikking wordt gesteld.

Advertisement
Pulitzer Center

Pulitzer Center

In de supermarkten werken, net als in elke andere structuur van de gevangenis, dezelfde gevangenen. Voor elke klus die wordt gedaan voor de structuur, zoals de schoonmaak, restauratie, kookdiensten, tuinieren, verdienen de gevangenen €7 per dag. De gevangenis is ook uitgerust met een goed gevulde bibliotheek waartoe iedereen toegang heeft. Een van de doelstellingen van de structuur is in feite het rehabiliteren van de gevangenen en hen in staat stellen hun opleiding te verbeteren. In dit verband heeft de gemeente Horten besloten om een school in dezelfde structuur te financieren.

Een kerk en een bezoekersruimte maken de gevangenis compleet.

Pulitzer Center

Pulitzer Center

Bezoek is namelijk toegestaan in de gevangenis van Bastøy. En om aan de behoeften van gezinnen met kinderen te voldoen, is een heuse speeltuin gecreëerd. De gevangenis van Bastøy lijkt geen gevangenis die geschikt is voor gruwelijke criminelen, maar in de structuur zijn allerlei soorten daders. Hoewel er voor de 115 gevangenen slechts 69 toezichthouders zijn en de nachtbewakingsdienst alleen door 5 bewakers wordt uitgevoerd, zijn de incidenten in de structuur werkelijk zeer zeldzaam.

De gevangenis van Bastøy lijkt misschien te saai voor degenen die een misdrijf plegen. Toch lijkt het systeem echt te werken: Bastøy's percentages van gevangenen die opnieuw in de fout gaan zijn in feite de laagste in Europa. Dit betekent dat herintroductie in deze gevangenis echt goed werkt en het herinnert ons eraan dat ook degenen die een fout hebben gemaakt, recht hebben op een tweede kans.

Source:

Advertisement