Al meer dan 20 jaar wordt de aarde niet meer groen: er is steeds meer woestijnvorming

Janine image
door Janine

14 September 2019

Al meer dan 20 jaar wordt de aarde niet meer groen: er is steeds meer woestijnvorming
Advertisement

Vervuiling heeft een echte milieucrisis veroorzaakt die veel problemen heeft opgeleverd. De meest sceptische mensen probeerden over de desastreuze werking van het broeikaseffect te zeggen dat de toename van koolstofdioxide de gezondheid van planten zou verbeteren.

Maar onderzoekers hebben aangetoond dat dit niet het geval is: ten eerste helpt de toename van CO2 planten alleen binnen bepaalde grenzen; ten tweede zet de klimaatverandering het bestaan van groene gebieden onder druk.

via Science Advances

Advertisement
NASA Earth Observatory

NASA Earth Observatory

Een aantal onderzoekers hebben in Science Advances een studie gepubliceerd waarin, met enkele satellietbeelden, werd ontdekt dat de groene gebieden van de aarde zich bleven uitbreiden tot de jaren ’80 en ’90, maar vanaf 2000 waren er gestage dalingen in bijna elke regio van de wereld.

Sinds 2000 ondergaan de groene gebieden van de aarde daarom een langzaam proces van woestijnvorming. De oorzaak hiervan is niet de onevenredige toename van CO2, maar een tekort aan luchtvochtigheid. Klimaatverandering heeft in feite letterlijk de lucht gedroogd in die gebieden waar het klimaat vochtiger was en waardoor de vegetatie weelderig kon groeien.

Advertisement
Jeanajean/Wikimedia

Jeanajean/Wikimedia

Dit betekent niet dat elke regio van de aarde vegetatie verliest: er zijn gebieden, ooit bevroren en verstoken van vegetatie, die langzaam veranderen in nieuwe groene gebieden. Dit is echter ook een negatief gevolg van het broeikaseffect omdat het de klimaatbalans van onze planeet in gevaar brengt.

Bij de milieucrisis op aarde is ook gecultiveerd land betrokken. Ook landbouwgewassen zullen waarschijnlijk verdwijnen door de afname van de luchtvochtigheid.

En bijgevolg, met de afname van groene gebieden, is de klimaatsituatie voorbestemd om te verslechteren. Zoals verwacht in het rapport van de intergouvernementele organisatie van de VN over klimaatverandering, is vegetatie het beste instrument voor klimaatbeheersing. Klimaatverandering dreigt de wereldvegetatie in te laten storten. Onze plicht is om er zo snel mogelijk iets aan te doen!

Pexels

Pexels

Advertisement