De gletsjers van Groenland smelten 50 jaar eerder dan gepland

Janine image
door Janine

26 Augustus 2019

De gletsjers van Groenland smelten 50 jaar eerder dan gepland
Advertisement

Groenland dankt zijn naam aan het Deense woord Grønland, "groen land". Zijn bekendheid is echter niet te wijten aan vegetatie, zoals de naam zou suggereren, maar aan het feit dat het volledig bedekt is door gletsjers. Deze zijn van fundamenteel belang voor het leven op onze planeet: Groenland en het Noordpoolgebied houden zelfs 99% van het zoete water van de planeet vast in de vorm van ijskappen. Stijgende temperaturen brengen deze enorme waterreserves echter in gevaar.

via The Washington Post

Advertisement
NASA

NASA

De temperaturen in Groenland stijgen. In juli 2019, door meteorologen over de hele wereld gedefinieerd als "de warmste maand in de geschiedenis", bereikten deze 20°C. Dit is een ondenkbare temperatuur voor Groenland, die nauwelijks boven de 10°C komt. Deze plotselinge hitte heeft geleid tot het smelten van de meeste gletsjers: op 1 augustus 2019 ging maar liefst 12,5 miljard ton ijs verloren op zee als gevolg van het smelten. Een buitensporig aantal, het hoogste sinds de Groenlandse gletsjers worden bewaakt (1950).

Geen enkel klimaatmodel had een dergelijke gebeurtenis verondersteld, die 50 jaar vooruitloopt op de meest pessimistische voorspellingen (die de mogelijkheid van een dergelijke massale ontbinding voorzagen niet vòòr 2070).

Advertisement
NASA

NASA

De hitte van de zomer van 2019 veroorzaakte ook uitgebreide branden die de situatie nog dramatischer maakten. De autoriteiten weten niet zeker wat de oorzaak hiervan is; wat zeker is, is dat het moeilijk zal zijn om de branden onder controle te houden en te voorkomen dat ze bijdragen aan het smelten van de Groenlandse gletsjers. Het smelten van de Groenlandse en Arctische ijskappen (zonder in ogenschouw te nemen dat ook de gletsjers van Zwitserland, Zweden en Alaska zich in dezelfde staat bevinden) vormt een enorm risico voor de mens, niet alleen omdat het zoetwaterreserves beïnvloedt, maar omdat het de belangrijkste oorzaak is van de zeespiegelstijging.

Van 1 tot 5 augustus werd in feite maar liefst 55 miljard ton ijs omgezet in water. Het smelten van de Groenlandse gletsjers heeft de zeespiegel al met 15 cm verhoogd van 1970 tot vandaag. Als dit zo doorgaat, zal de zeespiegel snel met meer dan 7 meter stijgen, wat een einde maakt aan prachtige steden zoals Venetië, Amsterdam, Stockholm, Dakar en vele andere. Vervuiling brengt ons bestaan ​​op aarde ernstig in gevaar. We moeten er alles aan doen om het te stoppen voordat het te laat is!

Source:

Advertisement