In Groenland regent het op de hoogste top van de ijskap: het is de allereerste keer

Janine image
door Janine

18 September 2021

In Groenland regent het op de hoogste top van de ijskap: het is de allereerste keer
Advertisement

De abnormale klimatologische omstandigheden die onze planeet beïnvloeden, zijn onder ieders ogen. Dit is geen paniek of overdrijving: de aarde warmt steeds meer op, met gevolgen die zich vaak manifesteren in de vorm van zeldzame, onverwachte en catastrofale gebeurtenissen.

Wat er tussen 14 en 16 augustus 2021 in Groenland is gebeurd, valt precies in de categorie van ongelooflijke verschijnselen, die als "onmogelijk" en op zijn minst onverwacht worden beschouwd. Gedurende enkele uren, op een plaats waar de temperaturen normaal onder het vriespunt liggen, werden niet alleen absoluut ongebruikelijke thermische gegevens geregistreerd, maar viel er ook regen die in die delen op zijn zachtst gezegd zeldzaam is, en die het smelten van het ijs heeft versneld.

via The Guardian

Advertisement
EHRENBERG Kommunikation/Wikimedia - Not the actual photo

EHRENBERG Kommunikation/Wikimedia - Not the actual photo

Als we denken aan een piek van meer dan 3.200 meter in Groenland, zou iedereen in eerste instantie in gedachten naar een zeer koude plek gaan, met extreme weersomstandigheden. De realiteit van wat werd geregistreerd in augustus 2021 vertelt ons echter iets anders. Het nieuws werd verspreid door wetenschappers van de Amerikaanse National Science Foundation, die bij het weerstation Summit Camp gewoonweg verbijsterd waren om getuige te zijn van de enorme hoeveelheid water die binnen enkele uren uit de lucht viel.

Het gaat om meer dan 7 miljard ton regenwater, dat de sneeuw op de top van de ijskap nat maakte, waardoor de temperatuur meer dan negen uur boven het vriespunt steeg. Volgens deskundigen is het de derde keer in minder dan tien jaar dat zoiets gebeurt. Regen is aan de andere kant een echte zeldzaamheid in deze streken, zozeer zelfs dat het nooit was geregistreerd en dat onderzoekers letterlijk verrast waren, zonder instrumenten beschikbaar om het te meten.

Advertisement
Christine Zenino/Wikimedia - Not the actual photo

Christine Zenino/Wikimedia - Not the actual photo

Het is de eerste keer dat een gebeurtenis als deze is vastgelegd en klimatologisch gezien is het zeker niet geruststellend. "Wat er gebeurt - zei Ted Scambos, wetenschapper van het National Snow and Ice Data Center - is niet alleen een periode van een of twee decennia warmer, het is iets ongekends. We overschrijden - vervolgde hij - drempels die al millennia niet zijn gezien, en dit alles zal niet veranderen totdat we onze benadering van het klimaat verbeteren".

De regen die op Groenland viel, is dan ook een onmiskenbaar teken van de klimaatcrisis die we doormaken, en heeft zich aangesloten bij een ander fenomeen dat verre van positief is, namelijk de versnelling van het smelten van de ijskap. Regenwater droeg namelijk bij aan de dooi, ook in gebieden die daar normaal gesproken geen last van hebben. De ritmes waarmee het ijs van dit gebied in zee stroomt, zijn zeer hoog en zorgwekkend, en in de toekomst is dit alles zeker niet voorbestemd om te verbeteren. Handelen met concrete maatregelen om het milieu te respecteren, is in deze context zeer urgent en een prioriteit.

Advertisement