De eerste synthetische vleesfabriek ter wereld opent: deze kan 3.000 hamburgers per dag produceren - Curioctopus.nl
x
De eerste synthetische vleesfabriek…
Ze is 40 en wil niet trouwen en kinderen krijgen: 19 historische foto's laten zien hoeveel de wereld is veranderd - en hoe het hetzelfde is gebleven

De eerste synthetische vleesfabriek ter wereld opent: deze kan 3.000 hamburgers per dag produceren

01 Juli 2021 • Door Janine
1.091
Advertisement

We horen steeds vaker over synthetisch vlees, of vlees dat in het laboratorium wordt gekweekt, bedoeld als duurzaam alternatief voor het traditionele, voor de productie waarvan het nodig is om vee te fokken en te slachten, met alle gevolgen van dien voor het milieu.

Het is geen toeval dat veel bedrijven over de hele wereld geld en energie investeren om laboratoriumproducten te ontwikkelen die dierlijk vlees nabootsen, ook al hebben ze nooit deel uitgemaakt van een levend wezen. Realiteiten zoals de Israëlische waar we je nu over gaan vertellen, Future Meat, die de krantenkoppen haalde omdat het de eerste industriële fabriek ter wereld had opgericht die zich toelegt op de vleesteelt.


Future Meat is een biotechbedrijf waarvan de naam alles al verklaart. Het produceren van vlees in het laboratorium is voor dit Israëlische bedrijf een belangrijke stap om zichzelf in de toekomst te projecteren en een echte revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we omgaan met de planeet, haar hulpbronnen en de wezens die het met ons bevolken.

Deze fabriek is naar verluidt in staat om meer dan 450 kg in het laboratorium gekweekte vleesproducten per dag te produceren, wat overeenkomt met ongeveer 3.000 middelgrote hamburgers. Cijfers die, onnodig te zeggen, de Israëlische structuur tot een meer uniek dan zeldzaam “geval” in deze sector maken.

"Het openen van deze fabriek - vertelde de CEO van Future Meat, Rom Kshuk - markeert een enorme stap in de richting van de markt, een fundamentele factor om onze producten tegen 2022 in de schappen te brengen".

Zo'n fabriek zou inderdaad slechts een startpunt kunnen zijn voor andere soortgelijke fabrieken, die daarom niet hun toevlucht nemen tot slachten en de uitstoot van broeikasgassen verminderen. In dit verband zei het bedrijf dat zijn in het laboratorium gekweekt vlees deze uitstoot met ongeveer 80% zal verminderen, 99% minder land gebruikt en 96% minder water verbruikt dan traditionele productie.

Advertisement
foto: Pixabay

De kosten van dit soort voedsel worden steeds lager, en het verkrijgen ervan op industriële schaal kan daarbij helpen. Om deze reden is Future Meat van plan om zich uit te breiden naar de buitenlandse markten, en met name in de VS, door producten aan te bieden op basis van kip, varkensvlees, lam en uiteraard rundvlees, met een "schoon" en snel proces.

Hoewel het nog vroeg is om met zekerheid te bepalen of dit echt een keerpunt zal betekenen, is niemand ooit zo ver gegaan. Wat denk jij? Zal het vlees van de toekomst echt synthetisch zijn?

Tags: EtenMilieuActualiteit
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt