x
"Eet alleen synthetisch vlees": het…
15 fotovergelijkingen die de verwantschap beter bewijzen dan een DNA-test 16 leerlingen die creatieve antwoorden gaven die de docent aan het lachen maakten

"Eet alleen synthetisch vlees": het voorstel van Bill Gates om de planeet te redden van een klimaatramp

23 Februari 2021 • Door Janine
1.846
Advertisement

Het is niet de eerste keer dat het vlees dat veel mensen over de hele wereld eten, in het middelpunt van claims en controverses staat met betrekking tot de impact op het milieu en klimaatverandering. In feite is de consumptie van biologisch vlees vaak in verband gebracht met de schadelijke rol die veehouderijen spelen op de gezondheid van de planeet, zoals verschillende onderzoeken hebben aangetoond.

Over dit onderwerp kwam Bill Gates deze keer tussenbeide. De Amerikaanse ondernemer en filantroop, een van de rijkste mannen ter wereld, deed veel over zich spreken toen hij tijdens een interview met de MIT Technology Review alle mensen in rijke en ontwikkelde landen aanspoorde om af te zien van “traditioneel” vlees ten gunste van synthetisch vlees en veganistische alternatieven. 


Het is geen mysterie dat de intensieve veehouderij - in het bijzonder runderen - methaanemissies veroorzaakt op zeer hoge en zorgwekkende niveaus. En dit is slechts een van de problemen die ermee gepaard gaan. Het gebruik van kunstmest, schadelijk voor het milieu en uiteraard ook voor degenen die ze gebruiken, intensieve ontbossing om plaats te maken voor de kuddes zijn twee andere aspecten die niet moeten worden onderschat.

"Ik vind dat alle rijke landen moeten overschakelen op 100% synthetisch rundvlees - zei Gates over het onderwerp - we kunnen wennen aan het verschil in smaak, en na verloop van tijd zal het steeds beter worden". 

Volgens de magnaat en oprichter van Microsoft "staan ​​we immers voor een ongekende milieuramp. Een eerste oplossing? Onze voeding revolutioneren”. Een verandering moet volgens Gates daarom in de praktijk worden gebracht door radicale interventies, die ook ingrijpen in de gewoonten die we het meest als vanzelfsprekend en vaststaand beschouwen.

Het eten van vlees is er een van en zelfs als het onderwerp op tegenstrijdige meningen en opvattingen kan stuiten, lijdt het geen twijfel dat een vermindering van de consumptie ervan gunstige effecten voor het milieu zou hebben. Allemaal concepten die Bill Gates illustreerde in zijn boek getiteld "Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden”. 

Advertisement

"Mensen maken er vaak grapjes over - vervolgde hij - maar de uitstoot van methaangas geproduceerd door koeien die voor rundvlees worden gefokt, is dramatisch gestegen en bereikt het niveau van de fossiele brandstofindustrie". Het behoeft bijna geen betoog dat dit alles verband houdt met de toename van de opwarming van de aarde, met alles wat dat met zich meebrengt in termen van slechte vooruitzichten voor onze planeet. 

Daarom zou het massaal gaan consumeren van synthetisch vlees - ook wel "gecultiveerd” genoemd - een eerste stap zijn op weg naar een revolutie die Gates urgent en noodzakelijk acht voor het welzijn van iedereen. Om precies te zijn gaat het om dierlijk vlees dat in het laboratorium is gemaakt, dat echter nooit deel heeft uitgemaakt van levende wezens. Momenteel vertegenwoordigen deze producten een heel klein deel van de markt, maar de hoop van de voorstanders van het gebruik ervan is dat de kosten kunnen worden verlaagd totdat ze gelijk worden gesteld aan die van traditioneel biologisch vlees.

Wat denk jij? Zullen we in de toekomst leven op basis van synthetisch vlees? 

Tags: EtenMilieuActualiteit
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt