De grootste stortplaats van autobanden ter wereld staat in brand: er wordt gevreesd voor een milieuramp

Janine image
door Janine

12 Augustus 2021

De grootste stortplaats van autobanden ter wereld staat in brand: er wordt gevreesd voor een milieuramp
Advertisement

Heb je je ooit afgevraagd waar je autobanden aan het einde van hun levenscyclus terechtkomen? Vaak worden ze gerecycled en vaak betaal je door nieuwe te kopen ook een bijdrage voor een correcte verwijdering, maar in sommige landen over de hele wereld zijn er echte stortplaatsen met gebruikte banden in enorme en nogal verontrustend ogende ruimtes.

Van al deze plaatsen waar bergen autobanden worden opgestapeld, ligt de grootste ter wereld in Koeweit, met meer dan 7 miljoen autobanden. Een enorm en dagelijks brandgevaar, dat helaas realiteit is geworden, aangezien juist daar een angstaanjagende brand is ontstaan ​​die niet zonder gevolgen blijft.

via The Sun

Advertisement

De stortplaats van autobanden in kwestie ligt in het gebied Sulaibiya en bestaat uit gigantische greppels die in de grond zijn gegraven om gebruikte banden te huisvesten. Volgens wat is geleerd, zijn dit banden die zowel uit Koeweit als uit andere realiteiten van de wereld komen, die dit afval daar tegen betaling hebben gebracht.

Toen de brand uitbrak, toonde de situatie zich meteen in al zijn ernst. Een zeer hoge, dichte, giftige en zwarte rookwolk steeg op in de lucht en het vuur was niet gemakkelijk te beheersen, gezien de hoge temperaturen in het gebied, die vaak oplopen tot 50°C. Het was natuurlijk geen verstandige keuze om miljoenen autobanden op zo’n plek te bewaren en de gevolgen waren duidelijk zichtbaar.

Advertisement

Het is niet de eerste keer dat er op deze plek brand uitbreekt, maar deze was bijzonder groot en problematisch. Zozeer zelfs dat de giftige wolk zelfs vanuit de ruimte zichtbaar werd, zoals satellietbeelden hebben aangetoond. De rookwolk is niet alleen dik en angstaanjagend, maar uiteraard ook giftig voor alle mensen die in de omliggende gebieden wonen.

The Sun

Ondanks de inspanningen van de lokale autoriteiten is de situatie allerminst geruststellend, vooral vanwege de gevolgen die een brand als deze met zich mee kan brengen. Niet alleen op het gebied van de menselijke gezondheid, maar ook op het gebied van het milieu. Bij het verbranden van autobanden komen zware metalen en koolwaterstoffen vrij die de bodem kunnen infiltreren. De verwijdering van gebruikte banden is immers altijd een groot probleem geweest en helaas is er in veel landen nooit voldoende geïnvesteerd in de recycling ervan.

Google Earth

Google Earth

En hoewel er al mensen zijn die spreken van een milieuramp, kunnen we alleen maar nadenken over hoeveel schade de mens helaas blijft toebrengen aan zichzelf en aan de ruimtes die hem huisvesten, met roekeloze activiteiten, onvoorzichtigheid en houdingen die we nooit meer zouden willen zien.

Advertisement