In Alaska is er een massale sterfte onder zalmen: ook dit is een effect van de opwarming van de aarde

Janine image
door Janine

14 September 2019

In Alaska is er een massale sterfte onder zalmen: ook dit is een effect van de opwarming van de aarde
Advertisement

De hittegolf die Alaska sinds juli 2019 overviel blijft aanhouden. Met name in de havenstad Anchorage worden zeer hoge temperaturen geregistreerd, die de omgeving op de proef stellen. Volgens CNN is de buitensporige temperatuurstijging dodelijk geweest voor duizenden zalmen. De wetenschappers kwamen op de plek aan nadat ze waren gewaarschuwd door de talloze berichten van de bewoners van het gebied; bij hun aankomst zagen ze een uitgestrektheid van levenloze zalmen.

via CNN

Advertisement
Freepik

Freepik

Wetenschappers hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de lichamen van de levenloze vissen en alle mogelijke opties geanalyseerd. Uit de resultaten van de uitgevoerde tests bleek dat de oorzaak van de sterfte van zalmen geen parasiet of bacterie was, geen infectie, maar de abnormale hittegolf die de watertemperatuur plotseling deed stijgen.

De temperaturen in het gebied, een paar dagen voor de trieste gebeurtenis, waren op zijn zachtst gezegd verontrustend: 27.6°C! Er wordt aangenomen dat dit de temperaturen zijn waaraan we moeten wennen, verwacht voor 2069. De zalm zou niet bestand zijn tegen de hitte en zou zijn gestorven aan een hartstilstand of verstikking, omdat warmte ook de zuurstof in het water vermindert.

Een catastrofale gebeurtenis die ons moet doen nadenken over wat het lot van onze planeet zal zijn als we er niet goed voor beginnen te zorgen.

Advertisement