Congo, 12 rangers en 4 burgers gedood in een verschrikkelijke hinderlaag: al jaren verdedigen ze gorilla's tegen stropers

Janine image
door Janine

01 Juni 2020

Congo, 12 rangers en 4 burgers gedood in een verschrikkelijke hinderlaag: al jaren verdedigen ze gorilla's tegen stropers
Advertisement

Het is een echt stil bloedbad dat al jaren de rangers van het Virunga Volcanoes National Park in Congo treft. Een prachtige plek, die zich uitstrekt over 7800 vierkante kilometer en een benijdenswaardige en kostbare verscheidenheid aan flora en fauna herbergt. Een erfgoed dat net zo kostbaar als moeilijk te verdedigen is, vooral wat betreft de dieren die het bevolken.

Het park staat met name bekend om de aanwezigheid van berggorilla's (beringei beringei), een bedreigde diersoort die, vooral op deze plek, ten prooi staan aan de illegale jacht. En juist de stropers zijn degenen die verschrikkelijke aanvallen veroorzaken tegen degenen die, ondanks talloze gevaren, het natuurlijke erfgoed proberen te beschermen. Helaas is dit niet altijd eenvoudig, zoals blijkt uit de tragische episode die het leven kostte aan 12 rangers en 4 burgers.

via BBC

Advertisement
Cai Tjeenk Willink/Wikimedia

Cai Tjeenk Willink/Wikimedia

In Rumangabo, waar het natuurgebied Virunga ligt, ontkwamen 12 parkwachters en 4 burgers niet aan de hinderlaag van een groep gewapende mensen. Naar verluidt, zouden de moordenaars de Rangers en de anderen in val hebben gelokt door zich te richten op de voertuigen waar ze inzaten.

De slachtoffers zetten zich al lang in om het park en hun gasten te beschermen, met bijzondere aandacht voor de berggorilla's. Zo'n aanval, hoewel dat hier niets nieuws is, was nog nooit gezien. Het aantal betrokkenen was veel groter dan dat van de slachtoffers van eerdere hinderlagen. Desondanks zouden volgens WWF ongeveer 200 rangers in 20 jaar tijd in Virunga zijn gestorven, terwijl ze hun nuttige werk uitvoerden. Aantallen die je doen huiveren en die ons vertellen over een echt bloedbad.

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Bij de onderzoeken naar wat er is gebeurd, lijkt het bijna vanzelfsprekend dat de aanval - net als de andere in het verleden - is begonnen vanuit de gewetenloze stropers en criminele bendes die hier, in het oudste beschermde natuurgebied van Afrika, nooit de beperkingen hebben aanvaard die zijn opgelegd aan hun illegale jachtdoelstellingen. Een werkelijk gecompliceerde en gevaarlijke situatie, waarin vrouwen en mannen elke dag op heroïsche wijze worstelen om een ​​erfgoed dat de hele mensheid toebehoort, intact te houden.

LuAnne Cadd/Wikimedia

LuAnne Cadd/Wikimedia

Advertisement