De hoogste kunstmatige waterval ter wereld is te vinden in Italië: het is de waterval van Marmore

Janine image
door Janine

26 September 2019

De hoogste kunstmatige waterval ter wereld is te vinden in Italië: het is de waterval van Marmore
Advertisement

Gelegen in de provincie Terni, in het groene hart van Umbrië, is de waterval van Marmore een van de beroemdste en meest bezochte natuurlijke schoonheden van Italië. Een paar kilometer van de prachtige middeleeuwse stad Orvieto, weet misschien niet iedereen dat dit meesterwerk van de Natuur een kunstmatige oorsprong heeft: de watervallen zijn ontstaan in 271 v.Chr. dankzij de Romeinse consul Manlius Curius Dentatus die, om de Piana Reatina te ontginnen, de kalkstenen rotsen van het gebied dat bekend staat als Marmore snijdt, en zo de eerste versie van de waterval creëert, een zijrivier van de rivier Velino die vervolgens in de rivier Nera stroomt in de richting van het huidige Rieti.

Advertisement
Stefano Zocca/Wikimedia

Stefano Zocca/Wikimedia

Twee eeuwen na het werk van Dentatus besloten de inwoners van het gebied echter de hoeveelheid water uit de Velino die in de rivier Nera stroomde af te zwakken, totdat de Piana Reatina in de eerste eeuwen van de Middeleeuwen weer een waterbassin werd van groot belang, ondanks dat de rivier Velino tijdelijk was "geblokkeerd". Het was pas in 1547 dat opnieuw met de werkzaamheden werd begonnen om het kalksteen te verwijderen en het water van de Velino opnieuw te laten stromen.

Advertisement
Lilach Daniel/Flickr

Lilach Daniel/Flickr

De huidige structuur van kunstmatige “vallen" behoort tot 1787, toen paus Pius VI het zijn huidige uiterlijk gaf dankzij de opdracht van het project dat werd toevertrouwd aan de architect Andrea Vici.

Het probleem van de enorme instroom van de wateren van de Velino in die van de Nera werd uiteindelijk opgelost tussen 1938 en 1939, toen de dammen Turano en Salto, twintig jaar eerder ontworpen door de architect Guido Rimini, in gebruik werden genomen.

 

Pixabay

Pixabay

Hoewel ze tegenwoordig een populaire bestemming zijn voor internationaal toerisme als de hoogste kunstmatige waterval ter wereld, hebben de watervallen van Marmore soms nog steeds moeite om al het water in de rivier Velino te bevatten dat, ondanks de functionaliteit van de dammen, in sommige periodes van het jaar de omliggende valleien onder water zet.

Een natuurlijk wonder dat architecturale vindingrijkheid en adembenemende landschappen combineert die nog geen rivalen op de wereld heeft!

Advertisement