De oudste boom in Europa bevindt zich in Italië: dit zijn alle geheimen van Italus

Janine image
door Janine

12 September 2019

De oudste boom in Europa bevindt zich in Italië: dit zijn alle geheimen van Italus
Advertisement

Een geologische ontdekking die naar revolutie neigt: we hebben het over wat Gianluca Piovesan van de Universiteit van Tuscia heeft ondernomen, wiens werk is gepubliceerd in het gespecialiseerde tijdschrift Ecology, Ecological Society of America. De inhoud van het onderzoek is duidelijk: in Italië staat de oudste boom in Europa en deze is ongeveer 1230 jaar oud, dus daterend uit de historische periode van de middeleeuwen. Hoewel er nog oudere bomen op de wereld zijn, is deze in Europa beoordeeld door rigoureus wetenschappelijk onderzoek.

via National Geographic

Advertisement
Facebook

Facebook

De boom, omgedoopt tot "Italus", maakt deel uit van de Bosnische dennenfamilie ("Pinusheldreichii") en bevindt zich in het Nationaal Park Pollino, in de regio Calabrië. Om de exacte leeftijd van de boom te bepalen, was een lang en complex proces nodig, en het team van onderzoekers gebruikte technieken zoals dendrochronologie en vervolgens koolstofdatering. Alfredo Di Filippo, lid van het onderzoeksteam van de Universiteit van Tuscia, verklaarde het lange proces:

"Het centrale deel van de stam was als stof, we hadden nog nooit zoiets gezien. Er ontbrak ten minste 20 centimeter hout, wat vele jaren vertegenwoordigt." Om deze reden zijn ze overgegaan van de meer traditionele dendrochronologie tot koolstofdatering, nuttig om de ontbrekende jaren van de kern van Italus vast te stellen.

Advertisement
Facebook

Facebook

Hoewel in het laatste millennium de dichtheid van de bevolking in het gebied rondom Pollino aanzienlijk is toegenomen, blijft de oudste Bosnische den in Europa groeien, volgens wetenschappers is het dankzij de afgelegen en hoge positie die het voor mensen moeilijk maakt om toegang te krijgen. Het microklimaat in Pollino heeft Italus ook in staat gesteld om ondanks de opwarming van de aarde de laatste twintig jaar te blijven groeien; de lagere temperaturen waarin de boom zich bevindt, zijn waarschijnlijk de oorzaak van deze verrassende groei.

Tot op heden bevindt de oudste boom ter wereld zich tussen Californië en Nevada en heeft een geregistreerde leeftijd van 5067 jaar, gevolgd door Methuselam, ook in Californië, met 4845 jaar. Wat een record!

Facebook

Facebook

Advertisement