Japan: besmet water van Fukushima is mogelijk in de Stille Oceaan terechtgekomen

Janine image
door Janine

21 September 2019

Japan: besmet water van Fukushima is mogelijk in de Stille Oceaan terechtgekomen
Advertisement

Meer dan 8 jaar zijn verstreken sinds de verschrikkelijke aardbeving en vloedgolf die in maart 2011 in Japan meer dan 15 duizend slachtoffers, meer dan 4000 vermisten en enorme schade aan structuren en infrastructuren in veel delen van het land veroorzaakte.

Een zo sterke aardbeving (9,0 op de schaal van Richter) was nog nooit in het Japanse gebied geregistreerd en, zoals velen zich zullen herinneren, heeft de daaruit voortvloeiende tsunami, met golven tot 40 meter hoog, zelfs nucleaire installaties niet bespaard.

De reactoren van de fabrieken Fukushima Dai-Ni en Fukushima Dai-ichi leden, ondanks dat ze na de aardbeving waren gedeactiveerd, aanzienlijke schade en explosies. Om de 200 kubieke meter water te bevatten die dagelijks nodig is om de radioactieve brandstof te koelen, moesten sinds de ramp bijna 1000 tanks worden geïnstalleerd. Nu is er echter een groot probleem ontstaan, waarvan de mogelijke oplossingen even onzeker als verontrustend lijken.

via The Guardian

Advertisement
IAEA Imagebank/Flickr

IAEA Imagebank/Flickr

Tepco, een energiebedrijf dat het nucleaire complex van Fukushima beheert, heeft aangekondigd dat tegen 2022 de ruimte om vervuild water op te slaan, dat gebruikt wordt om de beschadigde reactoren te koelen, uitgeput zal zijn. Momenteel bevatten de tanks meer dan 1 miljoen kubieke meter radioactieve vloeistof en de maximale capaciteit zou 1,37 miljoen moeten zijn. Om deze reden evalueert het bedrijf, samen met de Japanse overheid, plausibele alternatieven en oplossingen.

Het bouwen van andere waterreservoirs of de opslag van water onder de grond lijken onhaalbare theorien, gezien het enorme seismische risico waaraan Japan voortdurend wordt blootgesteld. De experts werken dus aan het evalueren en analyseren van alle beschikbare opties. Een van deze, die van de Japanse minister van milieu Yoshiaki Harada. lijkt echter te zijn uitgelekt.

Het regeringslid zou hebben bevestigd dat onder de verschillende mogelijkheden ook wordt overwogen om het verontreinigde water direct in de Stille Oceaan te dumpen, nadat het is verdund en bevrijd van enkele schadelijke, maar niet alle, radioactieve isotopen.

Advertisement
IAEA Imagebank/Flickr

IAEA Imagebank/Flickr

Dit soort nieuws kan alleen maar ontzetting en misverstanden veroorzaken. Voor milieuverenigingen, bewoners, vissers, maar ook voor de regering van buurland Zuid-Korea, is de oppositie tegen dit soort perspectief totaal. Tot op heden is de technologie die nodig is om water volledig te scheiden van tritium, cesium en jodium, radioactieve isotopen van waterstof, nog niet beschikbaar.

Hoewel de autoriteiten geloven dat besmet water dat in de oceaan wordt gegooid deze stof in verwaarloosbare en niet-schadelijke hoeveelheden zal bevatten, is dit soort oplossing verre van welkom. De minister heeft in feite de manier en de hoeveelheid niet gespecificeerd, en dit veroorzaakt veel twijfels en zorgen.

Op dit moment, zoals andere overheidsbronnen hebben opgehelderd, zou het alleen een persoonlijke hypothese zijn die door Harada werd voorgesteld. Het ontbreken van andere maatregelen door Tepco en de analyses die hoge risico's voor de menselijke gezondheid en ecosystemen inhouden, voorspellen echter niet veel goeds voor een oplossing die erin slaagt geen nieuwe milieuramp toe te voegen aan een reeds opgetreden ramp.

naturalflow/Flickr

naturalflow/Flickr

Advertisement