Japan wil miljoenen tonnen "ontsmet" water uit de fabriek van Fukushima in de oceaan gooien

Janine image
door Janine

20 Oktober 2020

Japan wil miljoenen tonnen "ontsmet" water uit de fabriek van Fukushima in de oceaan gooien
Advertisement

Hoewel niet langer een hoofdrolspeler in het internationale nieuws, is de kerncentrale van Fukushima, beschadigd door een aardbeving op 11 maart 2011 voor de Japanse kust van de regio Tōhoku, een probleem dat nog lang niet is opgelost. Met name het water dat wordt gebruikt om de radioactieve kernen te koelen baart nu zorgen: de ruimte die wordt ingenomen door de tanks die zijn gebouwd om vloeibaar afval op te slaan, raakt op, dus de regering heeft verklaard dat ze het water van de kerncentrale wil afvoeren door het in de Oceaan te dumpen.

via Forbes

Advertisement
UCLA Newsroom/Flickr

UCLA Newsroom/Flickr

De kwestie van de gezuiverde wateren van de fabriek in Fukushima, die de Japanse regering in de oceaan wil laten verdwijnen, is zeer zorgwekkend.

De cijfers met betrekking tot de kerncentrale, die ook vandaag de dag nog wordt ontmanteld, zijn verbluffend: elke dag wordt 170 ton radioactief water geproduceerd, gebruikt voor het koelen van de kern, en gedeponeerd in 1000 speciale tanks. Deze cijfers herhalen zich elke dag. Het is dus goed voor te stellen hoeveel afval er moet worden geloosd: ​​momenteel gaat het om 1,2 miljoen ton radioactief water. Volgens de Japanse minister van Milieu zal de beschikbare ruimte voor tanks in 2022 opraken.

Advertisement
IAEA Imagebank/Wikimedia

IAEA Imagebank/Wikimedia

Wat duidelijkheid over de aard van het water dat in de oceaan terecht kan komen: het is "ontsmet" water, dat wil zeggen waaruit de belangrijkste radioactieve stoffen zijn verwijderd, maar het is onmogelijk om de radioactiviteit volledig te elimineren.

De wateren zouden niet als zodanig in de oceaan worden geloosd: het voorstel was om ze tot 600 keer te verdunnen met niet-verontreinigd water, totdat ze binnen de drempel vallen die is toegestaan ​​door internationale overeenkomsten voor radioactiviteit.

Maar de Japanse vissersverenigingen zijn het er niet mee eens: de dumping kan hen duur komen te staan, gezien het reële gevaar van de weigering van andere landen in de wereld om visproducten uit Japan te kopen - zoals Zuid-Korea, dat de invoer heeft verboden van vis uit dit deel van Japan.

De vorige regering, die van premier Shinzo Abe, was van mening dat de lozing noodzakelijk is, en de huidige regering ook: de minister van Milieu zei dat "er geen andere oplossing is".

Er is nog niets beslist, maar de mogelijkheden die dit project zal verwezenlijken zijn reëel: we kunnen niet weten of er gevolgen zullen zijn voor het milieu en voor het menselijk leven, ondanks dat alles zal worden gevolgd door deskundige technici en leden van de wetenschappelijke gemeenschap. Maar het feit dat miljoenen tonnen radioactief water in de oceaan terecht kunnen komen, lijkt de indruk te geven van een zoveelste klap voor de planeet en haar vormen van leven.

Advertisement