Dit zijn 5 signalen die kunnen wijzen op een hartaanval: als je ze herkent, kunnen ze je leven redden - Curioctopus.nl
x
Dit zijn 5 signalen die kunnen wijzen…
Wanneer de besparing creatief wordt: 17 mensen die er alles aan hebben gedaan om geen cent uit te geven 18 adembenemende foto's laten perfect zien dat de natuur ons altijd weet te verbazen met speciale effecten

Dit zijn 5 signalen die kunnen wijzen op een hartaanval: als je ze herkent, kunnen ze je leven redden

24 Oktober 2020 • Door Janine
1.980
Advertisement

Door een steeds meer zittend leven en een ongezonde voeding zijn hartproblemen inmiddels wijdverbreid onder de wereldbevolking: in veel gevallen worden ze onder controle gehouden en leert men ermee te leven, in andere kunnen ze helaas erg gevaarlijk worden.

Een van de meest risicovolle gebeurtenissen die verband houden met de bloedsomloop is zeker een hartaanval, waarvan de naam alleen genoeg is om angst te zaaien. Het treedt op wanneer de bloedstroom naar de hartspier wordt onderbroken, waardoor het weefsel lijdt en geleidelijk afsterft.

In veel gevallen wordt een hartaanval voorafgegaan en aangekondigd door enkele specifieke symptomen: als we ze kennen, kunnen we onze veiligheid en die van de mensen om ons heen beschermen.

via: nhs.uk

1. Dyspneu: een hartaanval kan zich uiten als een voortdurend gebrek aan lucht, alsof je kortademig bent en niet voldoende kunt ademen.

2. Druk op de borst: een symptoom van een hartaanval is een scherpe en aanhoudende pijn in het bovenste deel van de romp, die kan uitstralen van het centrale gebied tot aan de buik, kaak en armen. De pijn kan gepaard gaan met een ernstig zwaar gevoel, dat lijkt op het gevoel nadat je teveel gegeten hebt.

3. Verlies van eetlust: iemand met een hartaanval kan zich misselijk voelen, wat in verband met een zwaar gevoel op de borst ervoor zorgt dat hij de eetlust verliest en verschillende opeenvolgende maaltijden overslaat.

4. Ongemotiveerde vermoeidheid: een duidelijk symptoom is een gevoel van hevige en voortdurende vermoeidheid, die niet het gevolg is van echte fysieke inspanning en die niet overgaat, zelfs niet nadat je hebt geslapen.

5. Koud zweten en duizeligheid: decompensatie van de bloedcirculatie veroorzaken storingen in de hersenfunctie, resulterend in duizeligheid en wazig zicht.

Dit betekent natuurlijk niet dat je elke keer dat je een van deze symptomen krijgt, onmiddellijk naar de eerste hulp moet gaan. Het is wel belangrijk om de duur en de oorzaken te noteren: een lichte pijn op de borst kan bijvoorbeeld iedereen overkomen, maar deze gaat meestal binnen enkele minuten over. Als het daarentegen aanhoudt, moet je gealarmeerd zijn, vooral als er andere symptomen zijn.

Het beste wat je in deze gevallen kunt doen, is onmiddellijk om hulp te roepen, vermijdend dat je de persoon niet overdreven alarmeert, om verdere stress voor zijn toch al onrustige hart te vermijden.

Tags: NuttigGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt