Deze vrouw bouwde een replica van het Parthenon met 100.000 boeken gecensureerd door dictaturen

Janine image
door Janine

16 September 2019

Deze vrouw bouwde een replica van het Parthenon met 100.000 boeken gecensureerd door dictaturen
Advertisement

Het is een kunstwerk dat een sterk en duidelijk signaal geeft tegen elke censuur en discriminatie, het werk dat Marta Minujin heeft voltooid en gepresenteerd in Duitsland, ter gelegenheid van het Documenta Art Festival.

De tentoonstelling, die zowel in de stad Kassel, in Midden-Duitsland, als in Athene plaatsvindt, heeft een zeer speciale hoofdrolspeelster gehad, die zich heeft onderscheiden van alle andere artistieke initiatieven. We hebben het over de gigantische replica van het Parthenon gemaakt door de Argentijnse kunstenares met echt unieke componenten. Laten we eens kijken waar het om gaat.

via The Guardian

Advertisement

The Parthenon of Books 2017 - Marta Minujín

Pubblicato da Priscila Miraz su Mercoledì 24 gennaio 2018

Deze unieke tempel, een replica van een van de beroemdste symbolen van de oude Griekse beschaving, is niet gemaakt van bakstenen of andere materialen, maar werd gebouwd met... boeken. Dat klopt: om precies te zijn, zijn er maar liefst 100.000 boeken gerangschikt op speciale steigers en beschermd tegen de weersomstandigheden dankzij een speciaal transparant omhulsel.

Advertisement

米努金,The Parthenon of Books,2017。

Pubblicato da Bar台-跟藝術喝一杯 su Lunedì 7 agosto 2017

En de boeken van het Parthenon van Marta Minujin werden niet willekeurig gekozen, net zoals de keuze van de location niet toevallig was. Wat de boeken betreft, heeft de kunstenares titels verzameld die over de hele wereld verboden zijn door censuur, waardoor ze een kunstwerk heeft gecreëerd met een heel belangrijke boodschap.

“The Parthenon of Books” é a atração principal de um evento de arte contemporânea chamado documenta 14, que ocorre a...

Pubblicato da Editora PUC-Rio su Lunedì 26 giugno 2017

Na een studie met haar studenten van de Universiteit van Kassel te hebben uitgevoerd, identificeerde Minujin honderden boeken die waren verboden en beperkt in de tijd waarin ze werden geschreven. De censuren konden op bepaalde plaatsen gegrond zijn, maar op andere afwezig zijn. Daarom vroeg Marta haar publiek om deze boeken zoveel mogelijk te verzamelen, met de bedoeling haar eigen tempel te bouwen die is gewijd aan pluralisme en cultuur.

Pubblicato da CGTN su Venerdì 21 aprile 2017

Het plein waar het Parthenon van de Argentijnse kunstenares verrees, is precies de plaats waar de nazi's maar liefst 2.000 boeken verbrandden die in strijd waren met hun dictatoriale visies. De artistieke constructie van boeken spreekt dus tot het heden zonder het verleden te vergeten. Het wil een waarschuwing weergeven dat censuren en ontberingen tegen vrijheid en cultuur niet mogen worden herhaald.

Documenta 14 and the “Parthenon of Books” Constructed from 100,000 Formerly Banned Books The Argentine artist, Marta...

Pubblicato da German Embassy Australia su Domenica 30 luglio 2017

Ten slotte is het feit dat iedereen in staat was deel te nemen door de boeken mee te nemen waaruit het speciale Parthenon uit bestaat, een verdere, zeer nuttige manier om het bewustzijn zoveel mogelijk te vergroten. Dergelijke historische thema's en gebeurtenissen mogen namelijk nooit worden vergeten.

Advertisement
Facebook

Facebook

Advertisement