Deze machine drukt bekers in biokunststof met de schil van sinaasappels en gebruikt ze om het sap te serveren - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze machine drukt bekers in biokunststof…
Japan: besmet water van Fukushima is mogelijk in de Stille Oceaan terechtgekomen 20 foto's die op het juiste moment op de juiste plaats zijn genomen

Deze machine drukt bekers in biokunststof met de schil van sinaasappels en gebruikt ze om het sap te serveren

Door Janine
546
Advertisement

Hoe zou de wereld veranderen als we afvalstoffen efficiënt konden terugwinnen door ze een nieuw leven en een nieuw gebruik te geven? Dit is de vraag die werd beantwoord door de architectuur- en ontwerpstudio Carlo Ratti Associati, toen ze deze distributeur van sinaasappelsap ontwierpen en maakten voor het bedrijf Eni, dat de schillen hergebruikt om de bekers te maken. Je leest het goed, het sap wordt geserveerd in de bekers die worden geproduceerd van de schil van de geperste sinaasappels en minimaliseert dus verspilling.

via: wired.com

Het prototype "Feel the Peel" is een perfect voorbeeld van hoe circulair ontwerp het dagelijks leven van mensen kan binnenkomen. Ongeveer 3 meter hoog, het heeft een cirkelvormige structuur die plaats biedt aan 1500 sinaasappels: wanneer iemand een sapje bestelt, gaan de vruchten in de machine, ze worden gesneden en geperst. Tot hier, alles normaal.

Maar dan komt de interessante fase: de overblijfselen van het persen vallen naar de basis van de machine; hier worden de schillen gedroogd en vervolgens gemalen om een poeder te maken dat, gemengd met polymelkzuur (PLA), leven geeft aan een bioplastic materiaal.

Advertisement

Dit leidt tot de laatste fase: het mengsel wordt verwarmd en omgezet in een gloeidraad die, dankzij een ingebouwde 3D-printer, de beker waarin het sap wordt geserveerd laag voor laag gaat samenstellen.

Het project Feel the Peel, al fascinerend vanuit het oogpunt van het proces (volledig recyclebaar op andere gebieden), heeft ook een zeer hoge populaire waarde. Dankzij de typologie van de toren en de glazen wanden kunnen de "klanten" van de bar het hele proces bekijken en de stappen volgen die leiden tot de regeneratie van afval in bruikbare materialen. Een korte en leerzame "les" van de circulaire economie die toekomstige generaties absoluut nodig hebben.

Tags: TechnologieGreen
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt